Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mary : roman

Anne Eekhout (auteur)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Wat het betekent om te scheppen ★★★☆☆

Anne Eekhout liet zich zoals anderen voor haar inspireren door Frankensteins schepper Mary Shelley. Ze springt bewust losjes om met de feiten, in deze fraaie vertelling die draait om de spanning tussen waarheid en werkelijkheid.

Anne Eekhout (1981) schreef tot nog toe uitsluitend 'pure fictie', zoals ze het zelf noemt, verhalen die volledig aan de verbeelding zijn ontsproten: over een groep studenten van wie er een zelfmoord wil plegen (Dogma), over een eenzame gevangene met waanbeelden (Op een nacht), over een jongetje dat de planeet moet redden (Nicolas en de verdwijning van de wereld).

Sterke, goed ontvangen romans, maar het succes van haar vierde boek is nu al ongekend: de historische roman Mary was vorige maand dé Nederlandse hit op de boekenbeurs in Frankfurt. Het boek zal onder meer verschijnen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Dit keer geen pure fictie dus, maar een roman gestoeld op feiten. Véél feiten, want het leven van Mary Shelley (1797-1851) is tot in detail vastgelegd. De schepper van Frankenstein liet brieven en dagboeken na, talloze biografieën zijn er al aan haar gewijd (zoals in 2018 nog het uitstekende In Search of Mary Shelley van…Lees verder

Mary

Eerste zin. Dit is het uur.

 

 

 

Hoe was de achttienjarige Mary Shelley in staat Frankenstein te schrijven? Hoe kwam ze op het idee om een experimenterende wetenschapper een mens te laten maken en die vervolgens het leven te laten zien door een flinke stroomstoot door zijn lijf te jagen? En waarom werd die mens uiteindelijk zo’n eenzaam en verstoten wezen? Ook Anne Eekhout vroeg het zich af. Ze ging aan het fantaseren en schreef er Mary over, haar vierde roman.

Die volgt twee op zich staande verhaallijnen waarin Mary Shelley centraal staat. De eerste speelt in 1816 in de Villa Diodati, waar Mary, haar stiefzus Claire, haar geliefde Percy Bysshe Shelley, diens dichter-compagnon Lord Byron en zijn arts John Polidori elkaar ontmoeten en afspreken een griezelverhaal te schrijven. En waar Mary haar Percy steeds vaker in de armen van Claire ziet liggen. Het klassieke relaas dus. De tweede, door Eekhout verzonnen verhaallijn, speelt vier jaar eerder, wanneer Mary in Dundee is, op bezoek bij de …Lees verder

Anne Eekhouts ‘Mary’ is niets meer of minder dan een meesterwerk. Deze historische roman over Mary Shelley, de vrouw die het verhaal over het monster van Frankenstein schreef, geliefde van de moeizame dichter Percy Shelley, zindert van mysterie, verrassing en spanning. Ze is jong wanneer ze, samen met haar Percy, Lord Byron een entourage bezoekt. Ze scheppen genoegen in het vertellen van spookverhalen. Jaren eerder stuitte Mary met een vriendin tijdens een boswandeling in Schotland op een monsterlijke verschijning. Ze denkt door de spookverhalen eraan terug en aan die duistere David Booth die ze ontmoetten. Het monster dat ze ooit zag laat haar niet meer los en zo ontstaat langzaam maar zeker het verhaal van het monster van Frankenstein in haar geest en uiteindelijk in het manuscript. Eekhout weet met zeer schone taal, prachtige vondsten en veel verbeelding het verhaal over Mary tot leven te wekken. Een boek om te lezen bij een knapperend haardvuur en gedempt licht terwijl de echte we…Lees verder

Over Anne Eekhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Anne Eekhout

Anne Eekhout (Hilversum, 1981) is een Nederlands schrijfster.

Romans

In 2014 verscheen haar debuutroman Dogma, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor de beste Nederlandstalige debuutroman en op de longlist stond van de AKO Literatuurprijs. In 2016 volgde haar tweede roman Op een nacht, die Eekhout een nominatie voor de BNG Bank Literatuurprijs opleverde. In 2019 verscheen Nicolas en de verdwijning van de wereld, haar derde roman. Dit laatste boek werd bekroond met de Jongerenliteratuur Prijs 2020. In november 2021 verscheen Eekhouts vierde roman, Mary. De vertaalrechten van deze roman werden binnen slechts enkele weken aan tien internationale uitgevers verkocht.

Externe links

  • Eigen website
  • Auteurspagina Anne Eekhout, Singel Uitgeverijen
Lees verder op Wikipedia