Boek
Nederlands

De meisjes : zeven sprookjes

Annet Schaap (auteur)
+1
De meisjes : zeven sprookjes
×
De meisjes : zeven sprookjes De meisjes : zeven sprookjes

De meisjes : zeven sprookjes

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Zeven sprookjesachtige verhalen over meisjes. Over een meisje dat een lieve kikker heeft maar denkt dat ze een prins wil, over een meisje dat als monster geboren wordt en door haar ouders naar een eiland wordt verbannen. Gebaseerd op bekende sprookjesfiguren maar met een stoere, verrassende invulling. Met zwart-witte illustraties in krastechniek. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De meisjes : zeven sprookjes / tekst en illustraties Annet Schaap
Auteur
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021
247 p. : ill.
ISBN
9789045126692 (hardback)

Besprekingen

Bundel met zeven vertellingen die allemaal veel allusies hebben naar klassieke sprookjes. Het zijn echter geen hervertellingen van sprookjes, maar levendige verhalen die in het hier en nu spelen. In alle verhalen zijn de hoofdpersonages meisjes. Zoals het meisje dat van haar moeder toch naar haar oma mag, omdat haar moeder er geen tijd voor heeft. De lezer zal het meisje direct associëren met Roodkapje, vooral als haar moeder erop staat dat het meisje haar vuurrode regenjas aantrekt, maar het wordt niet het klassieke sprookje. De auteur heeft bewust voor meisjes gekozen en ze laat zien hoe sterk en vindingrijk meisjes kunnen zijn. De verhalen vragen om voorgelezen te worden, het zijn échte vertellingen, in een schitterende literaire stijl geschreven. Binnen een verhaal is vaak sprake van een perspectiefwisseling, zoals bij het verhaal ‘Blauw’, over een dominee met een baard, een allusie aan ‘Blauwbaard’, waarin twee zussen de hoofdrol spelen en het verhaal zowel vanuit het perspectief…Lees verder

De meisjes

Hoe goed ken jij jouw sprookjes? Na dit boek ben je daar misschien niet meer zo zeker van.Annet Schaap komt na Lampje met een hervertelling van zeven (redelijk) bekende sprookjes, en vertelt die vanuit een ander, veel hedendaagser standpunt. Het wordt een ware opfrissing van al het oude, stoffige dat ooit rond de sprookjes zat: de kern van de verhalen blijft behouden, maar wordt overgoten met moderne elementen en een ferme portie activisme. Alle zeven van de sprookjes krijgen zo een andere insteek, wat je meermaals verdwaasd achterlaat na de laatste regels tekst. Als lezer word je overvallen, en het ontbreekt nooit aan spanning – zelfs als je de sprookjes al goed kent.Zonder te veel in te gaan op de inhoud van het boek – alsjeblieft, laat jezelf verrassen: ik wil het mysterie errond bewaren want het werkt zó goed – kan je je verwachten aan heldere, duidelijke teksten. D…Lees verder

Over Annet Schaap

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Annet Schaap (Ochten, 27 februari 1965) is een Nederlands schrijver en illustrator.

Loopbaan

Schaap heeft zo'n 200 kinderboeken geïllustreerd, waaronder boeken van Francine Oomen, Jacques Vriens, Mieke van Hooft, Thea Dubelaar en Janneke Schotveld.

In 2017 debuteerde Annet Schaap als schrijver met het kinderboek Lampje. Hiermee won ze de Nienke van Hichtum-prijs. Het was de eerste keer dat deze prijs werd toegekend aan een debuut; in april 2018 werd bekendgemaakt dat zij ook de Woutertje Pieterse Prijs had gewonnen. Ten slotte kreeg zij op 2 oktober 2018 de Gouden Griffel voor dit boek, waarmee alle belangrijke prijzen die zij in Nederland had kunnen winnen naar haar toe gingen. In België won Annet Schaap de Boekenleeuw voor Lampje.

Geïllustreerde werken

Geschr…Lees verder op Wikipedia