Boek
Nederlands

Ter voorbereiding op het volgende leven

Atticus Lish (auteur), Anne Jongeling (vertaler)

Ter voorbereiding op het volgende leven

Genre:
Een jonge Chinese vrouw komt als migrante naar New York, waar zij in de keuken van een restaurant een getraumatiseerde militair ontmoet die in Irak heeft gediend.
Titel
Ter voorbereiding op het volgende leven
Auteur
Atticus Lish
Vertaler
Anne Jongeling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Preparation for the next life
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2017 | Andere uitgaven
494 p.
Verschijningsdatum
26-06-2017
ISBN
9789048842032 (paperback)

Besprekingen

Bermbommen en jasmijnrijst

Een illegale migrante en een getraumatiseerde Irakveteraan ontmoeten elkaar in Ter voorbe­reiding op het volgende leven, de debuutroman van de Amerikaanse schrijver-met-stamboom Atticus Lish.

Zou Lei woont samen met vijf andere vrouwen en een literpak oranje frisdrank in een motelkamer. Ze werkt in een Chinees restaurant waar de noedels over de vloer glibberen als wormen. Er volgen vergelijkbare banen. Zou Lei blijft nooit lang, altijd is ze op de vlucht. Wanneer ze toch wordt opgepakt, belandt ze in een gevangenis waar ze te horen krijgt dat de advocaten niets voor haar kunnen doen omdat ze illegaal is. Zou Lei weet niet waarvan ze beschuldigd wordt, niemand vertelt haar hoe lang ze opgesloten moet blijven.

'De strijd tegen het terrorisme was nu wereldnieuws', schrijft Atticus Lish (43) over de tijd waarin zijn roman Ter voorbereiding op het volgende leven speelt. Met dat soort aanwijzingen moeten we het doen. Lish schrijft niet in nette scènes met een rustige aanloop. De lezer wordt ondergedompeld in een stroom aan gebeurtenissen en zintuiglijke indrukken. Soms duiken we in de gedachtewereld van het personage maar vaker nog bekijken we haar van buitenaf. Dat er …Lees verder

De gemengd Chinees-Oeigoerse illegale immigrante Zou Lei moet in de VS na 9/11 altijd uitkijken voor de immigratiedienst die haar al eens drie maanden vastzette. Opnieuw wordt ze uitgebuit door Chinese werkgevers. Het leven in de achterbuurten van New York City is hard en onzeker. Dan ontmoet ze de jonge Amerikaan Skinner, net terug uit Irak. Skinner kan zijn vreselijke ervaringen niet verwerken, maar is desondanks door het leger met een zak pillen en een afzwaaipremie de straat opgestuurd. De twee vinden steun bij elkaar en langzaam ontluikt een onwaarschijnlijke, tere, ontroerende liefde. Dit romandebuut is overladen met prijzen. Lish vertelt het verhaal vanuit de verschillende personen. Langzaam vervlechten die zich met elkaar en stevenen op een dramatische climax af. Lishs stijl verandert met de persoon en de omstandigheden. Zou Lei's verleden beschrijft hij poëtisch als in een Chinese tekst, Skinner bondig, in donkere beelden. Hun conversaties lijken op te borrelen, met halve en …Lees verder