Besprekingen

We zouden het al eens durven vergeten na een winterprik, maar op de polen is de kou nog een pak extremer dan in onze contreien. Met Winterdieren heeft Bibi Dumon Tak het leven beschreven van enkele mysterieuze bewoners daar op de uiteinden van de aardbol. Na een waarschuwing over de plaatselijke temperaturen en een kleine, maar fijne inleiding op de locatie  zoomt ze in op 23 diersoorten, gaande van nobele onbekenden zoals de muskusos en de belgica antarctica tot favorieten als de keizerspinguïn en de ijsbeer.
In haar bijzonder prettige stijl maakt Dumon Tak de dieren voor de lezer heel herkenbaar. Vaak licht ze bijvoorbeeld het familieleven toe of focust ze op de jongen. Voor de lezer een aanpak die in zekere mate tot 'identificatie' kan leiden, met onderwerpen als het gezin, opgroeien, je plaats in de wereld zoeken. Ook dicht ze de dieren — voorzichtig — emotie toe. Anderzijds blijft het dier in dit boek de (ondoorgrondelijke) Ander. We komen er lang niet alles over te w…Lees verder
In verhalende vorm wordt informatie gegeven over dieren die wonen in de gebieden op en rond de Zuidpool en de Noordpool. De dieren waarover verteld wordt, zijn bekende dieren, zoals de keizerspinguïn, de sneeuwuil, de eland en de ijsbeer, maar ook onbekendere soorten zoals de muskusos, krill, de noordse stern en de veelvraat. Van elk dier worden de kenmerken beschreven, hoe de voorplanting in zijn werk gaat, maar ook wat voor voedsel hij eet en wie vijanden zijn. Daarnaast wordt bij elk dier een opmerkelijk weetje verteld in de vorm van ‘Er was eens…’. Mooie uitgave, met sfeervolle paginagrote illustraties in blauwe en grijze tinten, passend bij het verhaal. De verhalen zijn kort, maar toch wordt er veel informatie gegeven. Prettig leesbare schrijfstijl. Met inhoudsopgave. Aantrekkelijk omslag. In dezelfde opzet verscheen eerder 'Bibi's bijzondere beestenboek' (2006), ook met dierenportretten. Zilveren Griffel 2012. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Winterdieren

'Winterdieren' schetst een portret van 23 dieren die of aan de Noordpool, of aan de Zuidpool leven. Van de hele bekende als de ijsbeer, de keizerspinguïn of de walrus, tot dieren waarover je nooit leest als de arctische grondeekhoorn, de noordse stern, of de belgica antarctica. Stel je trouwens niks voor van deze laatste, het is niet meer dan een insect. Maar toch belangrijk, want het is met zijn grootte van nauwelijks een centimetertje, het grootste landdier van de Zuidpool. Het valt op dat Bibi Dumon Tak het telkens opneemt voor het kleinste, het zieligste, het minst geliefde dier. En zo het onooglijke krill bijvoorbeeld de status geeft van “ (… ) een dier dat de wereld in evenwicht houdt” (p. 70)
Zoals in al haar vorige non-fictieboeken slaagt de schrijfster erin je aandacht vast te houden van begin tot eind, en je het geheel te doen lezen als een roman, waarin je steeds verder wil lezen. Daar zorgt haar geweldige schrijfstijl voor, die je eigenlijk beter vertelstijl kan noem…Lees verder

Over Bibi Dumon Tak

Margareta Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 voor haar hele oeuvre de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Biografie

Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel. Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken. Ook stelde ze zich beschikbaar als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatie…Lees verder op Wikipedia