Besprekingen

Als ma een weekje op reis moet, logeert Gust bij moe (oma). Bij moe is het nooit saai. Ze lenen bij de bieb spannende voorleesboeken en doe-boeken over vliegers, de tuin en soep koken. De zelfgemaakte vlieger wordt getest op het strand en voor Gust er erg in heeft, is de week al weer om. Eenvoudig verhaaltje, waarin de ondernemende oma zorgt voor een geslaagde logeerpartij. De vijftien afgeronde hoofdstukjes bevatten telkens één pagina tekst en één paginagrote illustratie. Het taalgebruik is heel eenvoudig, met eenlettergrepige woorden en korte zinnen die op een nieuwe regel beginnen, AVI-S. Geen hoofdletters; wel interpunctie. Gedrukt in een groot schreefloos lettertype op glad papier. Royale opmaak door de brede marges en ruime regelafstanden. De gekleurde illustraties in collagetechniek (foto's, snippers en tekening) zijn expressief en vrolijk en tonen grappige details, zoals fotootjes van echt bestaande boeken. Op het omslag kijkt Gust je met zijn grote poppenogen aan. Enkel een s…Lees verder

Bieb Bieb Hoera

Dit boekje wil eerste lezertjes warm maken voor de bib. Oma en Gus halen boekjes in de bib die dan de aanzet vormen tot leuke activiteiten. Eerst is Gus wat ontgoocheld dat het buurmeisje Lie niet thuis is nu hij bij oma komt logeren, maar hij beleeft toch een gezellige tijd. Aan de hand van de bibboekjes knutselen ze een vlieger in elkaar en maken ze samen soep. Het leuke is ook dat hij bij oma wat meer mag  dan bij mama; zo mag hij hier met een heus mes de groentjes voor de soep snijden.
Er gebeurt best veel. Ze verkennen ook de insecten in de tuin waarbij Gust ze allemaal in het bibboek terugvindt en juist kan benoemen. Ze gaan een dagje naar zee bij Lie en op de trein leest Gust een spannend boek over een boef. Hij beleeft met Lie dolle pret bij het oplaten van zijn drakenvlieger. Op het einde van de week geeft oma een feest voor Gust waarbij ook weer een boek te pas komt.
Wanneer Gust weer bij zijn mama is, mist hij oma. Ze zegt dat ze de volgende keer als hij komt lo…Lees verder

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia