Boek
Nederlands
Na de dood van haar man voedt een vrouw haar vier kinderen alleen op, wat naast haar baan in een Iers provinciestadje in de jaren zestig van de 20e eeuw een haast onmogelijke opgave lijkt.
Extra onderwerp
Psychologische literatuur, 4 sterren (De Morgen), 4 sterren (Standaard der Letteren), DWDD, Ierland, 1960 -, Zonder genre, De Wereld Draait Door, boeken, De Morgen, Boeken, NRC, boeken, De Groene Amsterdammer, Dichters & Denkers, De Standaard der Letteren, The Guardian, best books of 2015, De Standaard der Letteren, beste boeken van 2015, rouwen, De leesbriagde, Betty, dood, Boekentips, Moeder-kindrelatie, Alleenstaande vrouwen (volw. verhalend), Alleenstaande moeders (volw. verhalend), Rouwen (volw. verhalend), Moeder-zoonrelatie (volw. verhalend), Ierland ; 1960- (volw. verhalend), Alleenstaande vrouwen (volwassenen fictie), Alleenstaande moeders (volwassenen fictie), Rouwen (volwassenen fictie), Moeder-zoonrelatie (volwassenen fictie), Ierland ; 1960- (volwassenen fictie), Alleenstaande vrouwen (volwass. fictie), Alleenstaande moeders (volwass. fictie), Rouwen (volwass. fictie), Moeder-zoonrelatie (volwass. fictie), Ierland ; 1960- (volwass. fictie), Vader-dochterrelatie, Alleenstaande moeders (volw.), Rouwen (volw.), Moeder-zoonrelatie (volw.), Ierland ; 1960- (volwassenen verhalend), Alleenstaande moeders (volwassenen verhalend), Rouwen (volwassenen verhalend), Moeder-zoonrelatie (volwassenen verhalend), Alleenstaande vrouwen (volwassenen verhalend), Sprinter 2015, Ierland ; literatuur ; 21ste eeuw, Leestip Boekenbabbel 2016, Algemeen en literair, Historische romans, Ierse literatuur, Romans 2015 de keuze van de bib, Alleenstaande vrouwen; Alleenstaande moeders; Rouwen; Moeder-zoonrelatie; Ierland; 1960-
Titel
Nora
Auteur
Colm Tóibín
Vertaler
Anneke Bok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nora Webster
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
378 p.
ISBN
9789044534573 (hardback)

Besprekingen

De kracht van karaktertekening

ROMAN. Het knapste aan Colm Tóibíns roman Nora is misschien wel hoe hij bijna 400 pagina's lang mogelijkheden om een plot te ontwikkelen telkens negeert en toch een boek heeft geschreven dat je als lezer niet loslaat.

Het geheim van Colm Tóibín (°1955): karakterisering. Nora is een roman waarin een steeds indringender portret wordt geschilderd van een gecompliceerde vrouw, die zowel mededogen opwekt als irritatie, afwisselend hulpeloos en krachtdadig is, afstand houdt en haar ziel blootlegt.

We maken met haar kennis als ze halverwege de veertig is, moeder van vier kinderen en weduwe van de geliefde leraar Maurice. De plaats is Zuidoost-Ierland, het jaar 1969. Anders dan veel vrouwen van haar generatie heeft Nora haar huwelijk als een oase van vrijheid ervaren. Het verschafte haar de mogelijkheid te stoppen met het saaie kantoorbaantje waar ze sinds haar veertiende aan vast had gezeten. Niet dat ze veel met die vrijheid deed: de afwezigheid van verplichtingen was voor haar voldoende om zich gelukkig te voelen.

Nieuwe werelden

Nu komt daar verandering in. Nora heeft de zorg over vier kinderen: twee studerende meisje en twee nog thui…Lees verder

Een IerseMadame Bovary

Twaalf jaar werkte de Ier Colm Tóibín aan Nora Webster. Deze roman over zijn moeder is een hoogtepunt in zijn oeuvre. 'Mijn moeder had alles kunnen zijn wat ze maar wilde.'

Twaalf jaar lang werkte Tóibín aan zijn jongste roman. Hij probeerde uit, experimenteerde, schreef ondertussen andere boeken. Hij vertelt het verhaal van een weduwe in het Ierland van de late jaren 60. Ze woont in een kleine stad met haar vier kinderen en probeert de draad weer op te pikken.

'Ik weet niet waarom ik de verhalen schrijf die ik schrijf. Iets dient zich aan met een enorme kracht en dan kan ik er niet onderuit. Het verhaal van mijn moeder, van haar leven na het overlijden van mijn vader, wilde ik al lang schrijven. Ik cirkelde eromheen, wist niet precies hoe ik het moest aanpakken. Qua locaties en personages is er overlapping met mijn roman Brooklyn, die ik makkelijker kon schrijven omdat ik het hele verloop voor me kon zien.

Ik wist dat het mogelijk was om iets boeiends te schrijven over een moeder zonder echtgenoot, over de relatie die ze heeft met haar kinderen. Er zijn voorbeelden genoeg: Buddenbrooks van T…Lees verder

Deze bekroonde en soepel vertaalde roman voor een breed publiek van de bekende Ierse auteur (1955) met als hoofpersoon het titelpersonage is gebaseerd op en een ode aan zijn in 2000 overleden moeder. Nora is weduwe en moet vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, opvoeden. Ze verkoopt hun huisje bij de zee en krijgt haar oude kantoorbaan terug. Toen ze er vroeger werkte, was het al een minderwaardige baan voor de jonge slimme vrouw en tijdens haar huwelijk proefde ze ervan om van haar vrijheid te genieten. Daarom weert ze zich kranig tegen een bazin die haar het leven zuur maakt. We zien knap geschilderd hoe Nora stap voor stap in het nogal conservatieve provinciestadje Enniscorthy met vallen en opstaan haar eigen weg gaat, zonder dat men zich van haar afkeert. Ze gaat op zangles en wil in het koor zingen. Ze wordt zekerder van zichzelf en weet door dreiging met protest haar zoon Connor te redden van een lager klasniveau. Oudste zoon Dolan interesseert zich voor fotografie en doch…Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, ind…Lees verder op Wikipedia