Het verhaal van astronaut Neil Armstrong vanaf 1961 tot de missie van Apollo 11 in juli 1969.
Taal
Engels
Uitgever
Universal, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
ca. 135 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Engels, Nederlands, Frans, Deens, Noors, Fins, Zweeds, Hindi
EAN
5053083163709
mooov

Besprekingen

Biografisch drama van Damien Chazelle (La la land; Whiplash) met in de hoofdrol Ryan Gosling (Drive; Blue Valentine). In 1961 wordt testpiloot Neil Armstrong aangenomen als astronaut door NASA en verhuist met zijn vrouw Janet (Claire Foy) naar Houston. Beiden treuren om de dood van hun tweejarige dochtertje. In de volgende jaren werkt Armstrong hard en verliest verschillende collega’s door ongelukken, voordat hij in 1969 aan boord gaat van de Apollo 11. De recensenten geven 4 sterren. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 18-10-’18): ‘(…) leverde niet alleen een adembenemende ruimtereis op, maar ook een zoektocht naar de mens achter de man die als eerste aardbewoner een voet zette op de maan. First Man is ook een zeer persoonlijke film. (…)’ VPRO Cinema (vpro.nl): ‘(…) Regisseur Chazelle stond dan ook geen heldenverhaal voor ogen, maar een rauw en realistisch beeld van reizen in de ruimte.’ In Venetië genomineerd voor de Gouden Leeuw.

Over Damien Chazelle

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lionsgate Entertainment

Damien Sayre Chazelle (Providence (Rhode Island), 19 januari 1985) is een Amerikaans filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent.

Biografie

Damien Chazelle werd in 1985 geboren in Providence (Rhode Island) als de zoon van Celia Martin en Bernard Chazelle. Zijn vader is een Franse computerwetenschapper die hoogleraar is aan de Amerikaanse Princeton-universiteit. Zijn moeder is een Amerikaanse historica van Brits-Canadese afkomst die middeleeuwse geschiedenis doceert aan The College of New Jersey. Chazelle heeft een jongere zus, actrice Anna Chazelle.

Hij groeide op in Princeton (New Jersey) waar hij ondanks zijn katholieke opvoeding vier jaar les volgde aan een joodse school. Later sloot hij zich aan bij Princeton High School, waar hij naast film ook een passie voor (jazz)drummen ontwikkelde: "Ik dacht niet dat ik er carrière mee kon maken, maar om een of andere reden werd het mijn leven…Lees verder op Wikipedia