Wat ons niet zal doden

David Lagercrantz (auteur), Geri De Boer (vertaler)
Titel
Wat ons niet zal doden
Auteur
David Lagercrantz
Vertaler
Geri De Boer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Det som inte dödar oss
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2015
446 p.
Aantekening
De Millennium-serie is een voortzetting van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson (1954-2004)
ISBN
9789056725341 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

De vloek van deel vier

'Millennium 4' staat er op de rug. En 'Het vervolg op Stieg Larssons Millennium-serie' op het voorplat.Wat ons niet zal doden van David Lagercrantz is echter niet het vervolg waarop de miljoenen lezers die de trilogie verslonden zitten te wachten.

In 2004 stierf de Zweedse journalist Stieg Larsson (50) aan een hartaanval. In de lade van zijn bureau lagen drie voltooide misdaadromans en aanzetten tot wat uiteindelijk een tiendelige reeks had moeten worden. De publicatie van de Millenniumtrilogie was, na Dan Browns Da Vinci code, de tweede mondiale literaire hype van deze eeuw. Daarna volgden succesvolle films. Het resultaat was dat de boeken van Larsson een fortuin hebben opgebracht. Toen begon het gevecht om zijn erfenis. Larssons partner Eva Gabrielsson had geen recht op het geld omdat het koppel niet wettelijk getrouwd was. Dus gingen de rechten en de royalty's naar Larssons vader en broer. Gabrielsson weigerde Larssons plannen voor de volgende delen van de reeks vrij te geven. Daarop zochten vader en broer een auteur om een vierde deel te schrijven. Het boek verscheen wereldwijd op 27 augustus. De hype is absoluut overbodig, Wat ons niet zal doden is een de moeite niet waard.

De auteur, David Lagercrantz (53), de ma…Lees verder

Het langverwachte vervolg op de wereldberoemde Millennium-serie van de in 2004 overleden Zweedse auteur Stieg Larsson, waarin Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist weer de hoofdrol spelen. Geschreven met instemming van de erven van Larsson maar fel bestreden door diens toenmalige vriendin Eva Gabrielsson. De aantekeningen voor vervolgdelen, in bezit van Gabrielsson, konden dan ook niet worden gebruikt. Journalist/schrijver Lagercrantz kreeg van de erven de vrije hand. In het verhaal komen Blomkvist en Salander via professor Frans Balder, specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie, terecht in een web van internationale intriges rond cybercrime en kunstmatige intelligentie waarin de Zweedse geheime dienst, de Russische maffia, Silicon Valley-spionnen en de Amerikaanse NSA een rol spelen. Er is ook een hoofdrol weggelegd voor het hoogbegaafde autistische zoontje van Balder en daarnaast duikt de tweelingzus van Salander op. Los gezien van de vorige delen zeker een spannende, go…Lees verder

Over David Lagercrantz

David Lagercrantz (Solna, 4 september 1962) is een Zweedse journalist en auteur. Hij kreeg internationale bekendheid mede door de bestseller Ik, Zlatan een biografie over Zlatan Ibrahimović en misdaadromans Wat ons niet zal doden, De man die zijn schaduw zocht en Zij die moet sterven die fungeren als vervolgen op Stieg Larssons Millennium-trilogie. Hij is bestuurslid van de Zweedse PEN-club.

Biografie

Lagercrantz bracht zijn jeugd door in Solna (Stockholm) en is de zoon van de literaire geleerde en publicist Olof Lagercrantz en Martina Ruin en broer van de actrice en diplomaat Marika Lagercrantz. Hij volgde een studie filosofie en religie en is afgestudeerd in Göteborg voor journalistiek. Hij begon zijn carrière als misdaadverslaggever bij de regionale krant Sundsvalls Tidning en vervolgens bij de nationale krant Expressen waar hij enkele belangrijke strafzaken eind jaren tachtig begin jaren negen…Lees verder op Wikipedia