Boek
Nederlands

Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

Eric Carle (auteur), J.H. Gever (vertaler)
+1
Het lieveheersbeestje dat niet lief deed
×
Het lieveheersbeestje dat niet lief deed Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Van uur tot uur worden de belevenissen van een vervelend lieveheersbeestje gevolgd, totdat hij op zijn reis leert te delen. Kleurrijk prentenboek met collage-achtige illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Het lieveheersbeestje dat niet lief deed
Auteur
Eric Carle
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The grouchy ladybug
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2015 | Andere uitgaven
[42] p. : ill.
Aantekening
Voordien verschenen o.d.t. Het vervelende lieveheersbeestje
ISBN
9789025762278 (sticker, hardback)

Besprekingen

Heruitgave in handzaam vierkant formaat van het klassieke prentenboek over een humeurig lieveheersbeestje, dat geen bladluizen wil delen met een aardige soortgenoot. Als die hem uitdaagt erom te vechten, krabbelt het lieveheersbeestje terug. Zogenaamd om op zoek te gaan naar een tegenstander die groot genoeg voor hem is. Op zijn zoektocht, die duurt van vijf uur 's morgens tot zes uur ’s avonds, ontmoet hij allerlei dieren, van klein tot heel groot. Knap wordt de spanning opgevoerd, te volgen op getekende klokjes, door de toenemende grootte van de bladzijden én van de dieren: van wesp en vliegend hert tot aan een olifant en zelfs een zes bladzijden lange walvis met wapperende staart toe! Door de steeds verder afgesneden bladzijden komen de klokjes naast elkaar te staan en wordt ook de baan van de zon in de tekeningen zichtbaar. Het is telkens weer een verrassing welk dier op de volgende, bredere bladzijde tevoorschijn zal komen. De collage-achtige illustraties zijn mooi van kleur en f…Lees verder

Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

Een boos lieveheersbeestje ziet een blad vol bladluizen en wil ze opeten. Er zit op dat blad ook nog een ander lieveheersbeestje dat voorstelt om de bladluizen te delen. Het boze lieveheersbeestje gaat hier helemaal niet mee akkoord en wil vechten, maar dat weigert het lieve lieveheersbeestje. Hij vindt dat het boze lieveheersbeestje maar iemand anders moet zoeken om mee te vechten. Zo vertrekt het lieveheersbeestje en gaat hij op zoek naar een ander dier om tegen te vechten. Die dieren zijn allemaal groter dan hij - van een wesp en een vliegend hert tot een walvis - maar het overmoedige kevertje vindt ze allemaal te klein. Maar eigenlijk heeft dat boze lieveheersbeestje van iedereen schrik en wil hij dus zelf niet vechten. Uiteindelijk komt hij na een hele dag vliegen terug op het blad waar zijn dag begonnen was. Het lieve lieveheersbeestje zit er ook nog en stelt nog een keer voor om te delen. Uiteindelijk eten ze samen alle bladluizen op.
Het is jammer dat de tekst in het beg…Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia