Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)

Francine Oomen (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)
×
Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !) Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)

Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Vóór dat Rosa haar zestiende verjaardag kan vieren, gebeurt er weer van alles met haar vriendje Neuz, haar moeder, het nieuwe gezin van haar vader en haar vrienden Noa en Jonas. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !) / Francine Oomen ; met tek. van Annet Schaap
Auteur
Francine Oomen
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2005
156 p. : ill.
ISBN
90-269-9900-3

Andere formaten:

Besprekingen

De 'Hoe overleef ik...-serie van Francine Oomen is (in Nederland) razend populair. Drie delen werden al bekroond door de Kinderjury en de Jonge Jury: Hoe overleef ik mezelf? Hoe overleef ik een gebroken hart? en Hoe overleef ik met/zonder jou? Vooral meisjes blijken ervoor te vallen. Dit soort boeken ligt in de lijn van de populaire rubrieken in meiden- en damesbladen waarin min of meer wanhopige lezeressen wijze antwoorden en goede raad krijgen bij vragen en problemen waar ze mee zitten. Oomen verwerkt deze antwoorden in verhalen. De formule blijkt te werken en sluit ook aan bij de 'chicklit-rage' waarin blitse meiden het roer in handen nemen. Typisch in deze verhalen is de aandacht voor de eigentijdse jeugdcultuur met gsm en het typische taalgebruik, de dagboekvorm en het mengen van diverse tekstvormen. In dit boek verlevendigt de auteur het verhaal over Rosa met mails en gesprekken via gsm.

Het verhaal zelf is triviaal. Rosa's moeder krijgt 350.000 euro …Lees verder
Vóór dat Rosa haar zestiende verjaardag kan vieren, gebeurt er weer van alles: met haar vriendje Neuz, haar moeder, het nieuwe gezinnetje van haar vader, haar moslimvriendin Noa en haar Limbovriend Jonas. En, belangrijke vraag, hoe ga je daar mee om? Achtste deel in de serie 'Hoe overleef ik...'* volgens de beproefde en succesvolle methode. Vlotte, geestige schrijfstijl met veel levensechte dialoog, afgewisseld met veel e-mails, msn en survivaltips (‘Vaak is het makkelijker om dingen naar elkaar te schrijven, dan te zeggen. Kun je er ook rustig over nadenken.’). Het lettertype verspringt per tekstsoort van schreefloos (e-mail en survivaltips), naar met schreef (lopende tekst), cursief (briefjes en computertermen) of vetgedrukt (chatten); bij de e-mails staan ook emoticons. Herkenbare personages en situaties; korte getitelde hoofdstukjes met bijpassende kleine zwartwittekeningen. Gebonden, met herkenbaar getekende omslagillustratie, dit keer in de tinten blauw en geel. Achterin het boe…Lees verder

Over Francine Oomen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Freaky

Eclaire Francine Marie Oomen (Laren, 27 maart 1960) is een Nederlands schrijfster, illustratrice en ontwerpster, vooral bekend vanwege haar kinderboekenreeks Hoe overleef ik. Ze heeft meerdere bestsellers geschreven en talrijke prijzen gewonnen.

Levensloop

Vroege leven

Oomen werd geboren als het oudste van vijf kinderen in een gezin. In 1966 verhuisde het gezin Oomen naar Eindhoven. Na de scheiding van haar ouders in 1972, verhuisde ze met haar moeder en broers en zussen naar Groningen. Het gezin keerde in 1976 terug naar Eindhoven. Ze begon in 1978 aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en studeerde daar in 1983 af. Ze woonde hierna in Den Haag, in Zevenaar en uiteindelijk in Nuth. Daar ging ze samenwonen en werkte ze als grafisch ontwerper.

Carrière

Oomen heeft veel kinderboeken geschreve…Lees verder op Wikipedia