Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)

Francine Oomen (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
×
Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)

Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
Auteur
Francine Oomen
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2008
201 p. : ill.
ISBN
9789045106441

Andere formaten:

Besprekingen

De boeken over de tieners Jonas en Rosa zijn al een tijdje erg populair bij jonge lezers. Van een verlegen 12-jarige groeide Rosa in meer dan tien delen uit tot een zelfbewuste 16-jarige. Rosa overleefde niet alleen een aantal vakanties (zie bv. Hoe overleef ik mijn vakantie?, 2004), maar ook het milleniumprobleem (Hoe overleef ik het jaar 2000?, 2003), haar eerste zoen (Hoe overleef ik mijn eerste zoen?), een gebroken hart (Hoe overleef ik een gebroken hart?, 2003) en nog veel meer. In Hoe overleef ik mijn vriendje? en hij mij! begint ze aan haar eindexamenjaar op de Havo. Haar vriend Neuz gaat op kamers in Rotterdam. Rosa's moeder heeft haar baan opgezegd en gaat een hippe winkel beginnen met meneer Rosetti. Noa woont voorlopig nog bij hen, en Jonas is nog steeds niet uit de kast.
Over haar succesvolle serie vertelt Francine Oomen: "Rosa heeft niet bepaald een doorsnee leventje gehad, tot nu toe. Maar ze heeft er een heleboel van geleerd. Dat is…Lees verder
Rosa, de bekende tiener uit de ‘Hoe overleef ik’-boeken*, zit in dit elfde deel in de eindexamenklas. Haar vriendje Neuz zit in zijn eerste studiejaar aan de kunstacademie en woont nu op kamers. Hij experimenteert met zijn vrijheid en Rosa voelt zich daar steeds minder goed bij. Ondertussen wil haar moeder samen met haar nieuwe liefde, een Italiaan, een restaurant beginnen. Moeder ziet de zakelijke afspraken het liefst bekroond met een huwelijk, maar dat is eerst niet wederzijds. Samen met haar halfbroertje probeert Rosa zich tussen al deze en nog veel meer verwikkelingen staande te houden. Al die verschillende ontwikkelingen geven het boek wel veel vaart. Dat is ook te danken aan de afwisseling van tekstsoorten: lange brieffragmenten, korte e-mails, gewone verhalende teksten en msn-gesprekken. In het taal- en woordgebruik richt de schrijfster zich voornamelijk op de laagste klassen van de middelbare school. Vanaf ca. 13 jaar.

Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)

In dit elfde deel van de ‘Hoe overleef ik’-boeken speelt Rosa weer de hoofdrol. Haar leven gaat verder, net zoals dat van alle tienermeisjes. Toch zit er een duidelijke evolutie in: haar vriendje Neuz gaat nu aan zijn eerste jaar kunstacademie beginnen. Hij gaat daarvoor op kamers in Rotterdam. Rosa stelt zich dat allemaal nogal idyllisch voor maar is zwaar ontgoocheld als blijkt dat Neuz zowat in een vuilnisbak woont … Door de fysieke afstand tussen de twee groeit er ook een kloof: Neuz experimenteert met zijn vrijheid en dat vindt Rosa maar niets. In het leven van haar mama gebeurt er ook heel wat: samen met haar nieuwe vriend, meneer Rosetti heeft ze een huis gekocht. Het ene stuk is voor haar moeder, die een restaurant wil beginnen en het andere voor de bloemenwinkel van meneer Rosetti. Rosa’s mama wil ook nog eens doodgraag trouwen, maar wordt onverwacht afgewezen. Ook het leven van haar vrienden en vriendinnen gaat op een hoog tempo verder: Jonas voelt zich niet goed in zijn vel…Lees verder

Over Francine Oomen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Freaky

Eclaire Francine Marie Oomen (Laren, 27 maart 1960) is een Nederlands schrijfster, illustratrice en ontwerpster, vooral bekend vanwege haar kinderboekenreeks Hoe overleef ik. Ze heeft meerdere bestsellers geschreven en talrijke prijzen gewonnen.

Levensloop

Vroege leven

Oomen werd geboren als het oudste van vijf kinderen in een gezin. In 1966 verhuisde het gezin Oomen naar Eindhoven. Na de scheiding van haar ouders in 1972, verhuisde ze met haar moeder en broers en zussen naar Groningen. Het gezin keerde in 1976 terug naar Eindhoven. Ze begon in 1978 aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en studeerde daar in 1983 af. Ze woonde hierna in Den Haag, in Zevenaar en uiteindelijk in Nuth. Daar ging ze samenwonen en werkte ze als grafisch ontwerper.

Carrière

Oomen heeft veel kinderboeken geschreve…Lees verder op Wikipedia