Een bejaard echtpaar woont in Parijs waarbij de vrouw lijdt aan dementie. Dat heeft een zware impact op hun huwelijk.
Onderwerp
Dementie
Titel
Vortex
Regisseur
Gaspar Noé
Acteur
Dario Argento Françoise Lebrun Alex Lutz 1978-
Taal
Frans
Uitgever
Paradiso, © 2023
1 dvd-video
Oorspr. opname
2021
Speelduur
142 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5414937033904

Besprekingen

De nieuwste speelfilm van Gaspar Noé is een tedere en onmiskenbaar krachtige verkenning van eenzaamheid en liefde. De film vertelt het verhaal van een ouder echtpaar (gespeeld door Francoise Lebrun en Dario Argento) die de dagen doorbrengen in hun appartement in Parijs. In splitscreen zien we de dagelijkse routines van het paar terwijl er wordt geworsteld met de vroege stadia van dementie. Meeslepend en ontroerend, neemt Vortex je mee in een van Noé's mooiste werken tot nu toe. VPRO Gids: “De details in de buitengewoon aangrijpende film ‘Vortex’ sorteren een verpletterend effect”, HUMO: "‘Vortex’ is een film die droef stemt, maar die ook zin geeft om een fles witte wijn te ontkurken., De Morgen: "Nooit eerder keek Noé zo diep in het hoofd en de ziel van zijn hoofdpersonages, en nooit eerder wist hij zo te ontroeren." Op het Film Fest Gent heeft deze film in 2021 de Grand Prix for Best Film gewonnen. IMDb score 7/10, Moviemeter 4/5.

Over Gaspar Noé

Gaspar Noé (Buenos Aires, 27 december 1963) is een in Argentinië geboren Franse filmregisseur. Daarnaast is hij gastdocent aan de European Graduate School in Saas-Fee, Zwitserland.

Biografie

Noé bracht zijn jeugd door in Buenos Aires en New York, alvorens op 12-jarige leeftijd met zijn ouders naar Frankrijk te verhuizen. Hij studeerde filosofie en filmwetenschappen aan de École Louis-Lumière in Parijs. Hierna ging hij aanvankelijk aan de slag als Eerste regieassistent alvorens zelf regisseur te worden. In 1992 brak hij door als regisseur met zijn korte film Carne.

Noé houdt zich vooral bezig met korte films. Vooral de films van Stanley Kubrick dienen voor hem als inspiratie. Hij refereert in zijn eigen werken dan ook geregeld aan de films van Kubrick. Tevens is volgens Noé de Oostenrijkse thriller Angst,van Gerald Kargl, een belangrijke inspiratiebron voor hem geweest. Noé's werk wordt vaak verbonden met het …Lees verder op Wikipedia