Boek
Nederlands

Aap & Mol gaan met de trein

Gitte Spee (auteur)
+1
Aap & Mol gaan met de trein
×
Aap & Mol gaan met de trein Aap & Mol gaan met de trein

Aap & Mol gaan met de trein

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Aap en Mol gaan op pad met een ouderwetse trein met een locomotief ervoor. Maar Mol is zijn tas vergeten! Prentvertelling met korte informatie over het Spoorwegmuseum en illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Reizen
Titel
Aap & Mol gaan met de trein
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Aap en Mol gaan met de trein
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789044344202 (hardback)

Besprekingen

Aap en Mol gaan op pad met een ouderwetse trein met een locomotief ervoor. Mol vergeet zijn tas met zijn boek op het perron. Zonder een boek voelt Mol zich niet prettig. Tijdens de reis doorzoeken ze de hele trein en komen zelfs in de locomotief. Gelukkig heeft iemand zijn tas gevonden. Dit prentenboek is geschreven in samenwerking met het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het op de tekeningen afgebeelde station is het museum; de trein en andere details zijn in het Spoorwegmuseum te zien en worden middels kleine tekeningen en tekst achter in het boek toegelicht. De tekeningen variëren in grootte van twee pagina’s, een pagina tot een kleine tekening bij de tekst. Met aandacht getekend en met aquarel ingekleurd, tonen de illustraties hoe een trein er begin vorige eeuw uitzag. Daarbij is de sfeer goed passend bij het verhaal waarin Aap en Mol een avontuur beleven. Het verhaal is gerelateerd aan het Spoorwegmuseum en dat komt soms geforceerd over. Eerder verscheen 'Aap & Mol in het Rijksmuseum'*…Lees verder

Aap & mol gaan met de trein

In dit nieuwe avontuur van de twee vrienden is niet de bestemming van belang, maar wel het traject op zich. Aap en Mol kopen een kaartje aan het loket, wachten in de wachtzaal, en wanneer de trein er aan komt, kruipen ze vreemd genoeg op de locomotief. Vandaar verjaagd, komen ze in de restauratiewagen terecht. Na de maaltijd realiseert Mol zich dat hij z’n tas kwijt is. Terug bij de locomotief aanbeland, blijkt de machinist verdwenen, en kan Aap voorkomen dat de trein te pletter slaat. Op hun bestemming aangekomen, nemen Aap en Mol de eerste trein terug naar de plek waar ze het allerliefse zijn: thuis.
Op het eerste gezicht snap je niks van dit boek: het verhaal hangt met haken en ogen aan elkaar, de overgangen zijn geforceerd, er is een grote contradictie tussen het verhaaltje van een treinreis in deze tijd, en de beelden die je ziet van stoomtreinen, gedateerde wachtruimtes en uiterst luxueuze rijtuigen. Ook het plots opduikende Wilde Westen slaat nergens op, evenals de machin…Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen