Boek
Nederlands

Aap & mol gaan naar zee

Gitte Spee (auteur)
+1
Aap & mol gaan naar zee
×
Aap & mol gaan naar zee Aap & mol gaan naar zee

Aap & mol gaan naar zee

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Aap wil graag naar de zee. Daar vindt hij vast een vriend. Als hij op weg gaat, valt hij in het hol van Mol. Mol besluit met Aap mee te gaan. Prentvertelling met illustraties in sfeervolle kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Zee en strand
Titel
Aap & mol gaan naar zee
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Aap en mol gaan naar zee
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
[44] p. : ill.
ISBN
9789044330236 (hardback)

Besprekingen

Aap woont in een boom in het bos en verlangt zo naar de zee en de horizon, dat hij erover droomt. Hij overwint zijn angst voor de tocht naar zee en vertrekt. Onderweg in het bos valt hij pardoes in het hol van Mol. Mol blijkt honkvast en zorgzaam. Hij haalt zijn kennis meestal uit boeken, de zee wil hij echter wel eens in het echt zien. De nieuwbakken vrienden gaan samen op pad. Na twee dagreizen komen ze aan bij de zee. Mol installeert zich op het strand met een boek. Aap plonst in het water en herbeleeft zijn droom.
Nadien spelen Aap en Mol samen met de bal, picknicken en maken een kampvuur. Dan krijgt Mol heimwee. Aap wikt en weegt: alleen aan zee is niet zo fijn. De twee vrienden gaan samen weer naar huis en wie weet, komen ze nog wel eens een dagje naar zee.
Dit verhaal over reislust, heimwee en vriendschap in elf korte stukjes is eenvoudig en rechtlijnig opgezet volgens een klassiek patroon. De held verlangt naar elders en gaat op reis. Een eerste kleine hindernis lei…Lees verder
Aap bivakkeert hoog in de boom. Hij droomt ervan om de zee te zien. Tijdens zijn zoektocht valt hij in een donker gat, het huis van Mol. Samen gaan ze op weg om zee en strand te traceren. Heerlijk blijkt het daar, maar uiteindelijk doet het motto ‘oost west, thuis best’ opgeld. Het prentenboek in langwerpig formaat – prima passend bij het boomperspectief van Aap – kent vrij veel tekst, daarom is het handig dat de tekst is onderverdeeld in elf hoofdstukjes, zodat gedoseerd voorlezen mogelijk is. Het boek is fraai uitgegeven op dik glanzend papier, met op de schutbladen allerlei potloodschetsen van Aap en Mol. De met krijt, potlood en inkt omlijnde illustraties met zachte kleuren zijn dromerig, uiterst sfeervol en ontroerend. Ze zijn variërend in grootte. Leuk detail dat boekenwurm Mol onder alle omstandigheden een boek bij zich draagt. Een vertederend prentenboek over vriendschap en nieuwsgierigheid, maar ook de heimwee naar het oude vertrouwde eigen stekje. De auteur illustreerde en s…Lees verder

Aap & Mol gaan naar zee

Aap woont in een hoge boom in het bos. Dat is altijd zo geweest. Zo af en toe krijgt Aap toch zin om eens uit die boom te klimmen en de wijde wereld in te trekken. Van waar hij woont kan hij de zee zien. Dat vindt hij heel mooi. Die nacht droomt hij er over: hij zwemt in zee, speelt op het strand met vrienden en vindt dat allemaal fijn. Als hij wakker wordt en regen op zijn snoet voelt, staat zijn besluit vast. Hij gaat naar zee! Onderweg is hij toch wat bang. Zou hij wel de goede kant op gaan? Had hij zijn boom wel moeten verlaten? Volop weggezonken in zijn gepieker valt hij in het hol van Mol. Mol is heel lief, geeft Aap soep en leest hem voor. Aap is erg blij met zijn nieuwe vriend en vraagt of Mol wil meegaan naar zee. Dat wil Mol wel en samen gaan ze op pad. Onderweg krijgen ze het moeilijk: Mol heeft last van de zon en ziet niet goed. Zoals echte vrienden dat doen, helpen ze elkaar zo goed als ze kunnen. Dan bereiken ze eindelijk de zee. Aap heeft het enorm naar zijn zin. Het…Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen