Boek
Nederlands

Rim, raam, ris, roos

Gitte Spee (auteur)

Rim, raam, ris, roos

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een vaas voor Saar. Saar wil een roos. AVI-S. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Magie
Leesniveau
AVI Start, AVI 0
Titel
Rim, raam, ris, roos
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2007
11 p. : ill.
ISBN
9789027674012 (hardback)

Besprekingen

Saar krijgt een vaas van Sim. Ze wil een roos in de vaas toveren, maar het gaat steeds mis. Eerste leesboekje in de serie 'Sterretjes'*, bedoeld voor kinderen in groep drie voor wie het lezen nog niet zo gemakkelijk gaat. Dit deeltje hoort bij kern 1 met het thema 'toveren' en is geschikt na twaalf dagen leesonderwijs. Het technisch niveau is eenvoudig (AVI-S) en het herhalingselement maakt dat de lezer die (nog) moeite heeft met de techniek de draad van het verhaal niet of in ieder geval minder snel kwijtraakt. Korte, enkelvoudige zinnetjes bestaande uit begrijpelijke, eenlettergrepige woordjes. Elke zin begint op een nieuwe regel. Geen hoofdletters; wel gebruik van leestekens. Een groot, schreefloos lettertype, een ruime interlinie en maximaal drie zinnen per pagina zorgen voor een rustige bladspiegel. Ook in de illustraties zit veel herhaling (lijnvoering, kleurgebruik), maar het wordt nergens saai. De omlijnde figuurtjes zijn expressief. Tekst en beeld vullen elkaar goed aan. Vana…Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen