Boek
Nederlands
Bespreking van verschillende aspecten van de klimaatcrisis, met bijdragen van vooraanstaande wetenschappers, leiders, activisten en publicisten, en persoonlijke verhalen van klimaatactiviste Greta Thunberg (2003).
Titel
Het klimaatboek / een initiatief van Greta Thunberg ; [met bijdragen van] Naomi Klein, Margaret Atwood, Thomas Piketty, Jason Hickel, Amitav Ghosh [en anderen]
Auteur
Greta Thunberg 2003- Naomi Klein Margaret Atwood Thomas Piketty Jason Hickel Amitav Ghosh
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The climate book
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
478 p. : ill.
ISBN
9789403194318 (paperback)

Besprekingen

Een informatief boek over klimaatverandering dat toont hoe de vele crises op aarde met elkaar samenhangen en hoe en waarom de wereld verandert. Het boek bestaat uit vijf delen: Hoe het klimaat werkt, Hoe onze planeet verandert, Hoe het ons beïnvloedt, Wat er eraan hebben gedaan en Wat we nu moeten doen. Met bijdragen van meer dan honderd vooraanstaande wetenschappers, leiders, activisten en publicisten. Daarnaast deelt Greta haar eigen verhalen over haar leerproces en onthult ze hoezeer de bevolking in het ongewisse is gelaten. Informatief en met diepgang geschreven. Met illustraties in kleur. Greta Thunberg (Stockholm, 2003) is een wereldberoemde Zweedse milieuactivist. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Fritt Ord Award en de TIME Person of the Year.

Over Greta Thunberg

CC BY 2.0 - Foto van/door Raph_PH

Greta Thunberg (Stockholm, 3 januari 2003) is een Zweedse klimaatactiviste.

Ze raakte bekend toen ze besloot om na de zomervakantie tot de Zweedse parlementsverkiezingen op 9 september 2018 elke schooldag te staken en met een protestbord buiten het Zweeds parlement post te vatten om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Na de verkiezingen staakte ze iedere vrijdag. In november 2018 verklaarde ze in een opiniestuk in The Guardian dit te zullen blijven doen totdat de politici het akkoord van Parijs zouden naleven.

Inspiratie

In een interview met Amy Goodman van Democracy Now! en later op haar Facebookpagina zei Thunberg dat het idee van een schoolstaking voor het eerst bij haar opkwam na de Schietpartij op Stoneman Douglas High School op 14 februari 2018, toen een aantal jongeren weigerde nog naar school te gaan. Kort nadat ze in mei 2018 een schrijfwedstrijd van Svenska Dagbladet had…Lees verder op Wikipedia