Boek
Nederlands

Stockholm confidential

Hanna Lindberg (auteur), Edith Sybesma (vertaler)
Een in diskrediet geraakte jonge journaliste zoekt een comeback en vindt die in haar onderzoek naar de moorden op meerdere mensen rondom een glamourfotograaf.
Titel
Stockholm confidential
Auteur
Hanna Lindberg
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
STHM Confidential
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2018
349 p.
ISBN
9789022584385 (paperback)

Besprekingen

De Zweedse Solveig Berg is door een nare gebeurtenis op haar werk in diskrediet geraakt in de journalistieke wereld. Om weer op te klimmen is ze een blog begonnen, waarvoor ze op zoek is naar interessante verhalen. Hiervoor komt ze uit bij glamourfotograaf en tijdschrifteigenaar Lennie Lee. Lennie heeft veel vrouwen om zich heen en is zeer bekend. Als er om hem heen een aantal mensen vermoord worden, gaat Solveig op zoek naar het verhaal achter deze gebeurtenissen. Ze komt terecht in een web van bedrog, afpersing en verraad. Zal het haar lukken om de waarheid te achterhalen? Debuutroman van de Zweedse schrijfster en journaliste (1981). De karakters worden goed uitgediept en de plot is zeer sterk en mooi uitgewerkt. Lindberg heeft een frisse en vlotte schrijfstijl. Goede Scandinavische detectiveroman, die goede recensies kreeg in binnen- en buitenland en op de Zweedse bestsellerlijst stond. Voor liefhebbers van Scandinavische detectives en auteurs als Stieg Larsson. Goede vertaling.

Een blond model te water

De ondergang van modellen loopt gelijk op met die van een mannenblad. Wie vermoordt de blondjes?

Beretrots zijn de Zweden op hun thrillerschrijvers, en terecht. De jongste generatie auteurs is vaak jong en vrouw, heeft iets gedaan in de journalistiek of advocatuur en wordt steevast aangekondigd als 'de nieuwste Zweedse thrillersensatie'.

Dat alles klopt wel bij Hanna Lindberg, oud-redacteur van de krant Aftonbladet. Haar alter ego heet Solveig Berg en die is anders dan haar schepster allesbehalve succesvol. Ze heeft een misstap begaan, is ontslagen bij een nieuwssite en werkt als serveerster. 's Nachts probeert ze via een blog haar oude vak weer op te pakken. Maar met slechts zeven views en nul keer gedeeld, wil dat niet erg lukken.

Solveig drinkt te veel. Op een van haar benevelde tochten door nachtelijk Stockholm komt ze Lennie Lee tegen, hoofdredacteur van mannenblad Glam, in gezelschap van enkele glamourmodellen.

Starend naar de geblondeerde haren en gebotoxte gezichten krijgt Solveig een idee voor een reportage. Die modelletjes komen uit provinciestad…Lees verder