Titel
Sprakeloos / regie Hilde Van Mieghem ; scen. Hilde Van Mieghem & Bert Scholiers
Regisseur
Hilde Van Mieghem
Naar het werk van
Tom Lanoye
Acteur
Stany Crets Viviane De Muynck Rik Van Uffelen Hans Kesting Marie Vinck Flor Decleir
Scenarist
Bert Scholiers
Componist
Jef Neve
Taal
Nederlands
Uitgever
Paradiso, © 2017
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
95 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans Naar de roman van Tom Lanoye
EAN
5414937033423

Besprekingen

Drama van Hilde Van Mieghem (Smoorverliefd; De kus), gebaseerd op het boek uit 2009 van Tom Lanoye. Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman (Stany Crets) staat op zijn kop wanneer zijn 85-jarige moeder Josée (Viviane De Muynck) een beroerte krijgt. Ze verandert van een levendige en humoristische sterke vrouw in een hoopje ellende. Intussen komt de deadline van Jans nieuwe roman dichterbij. De Vlaamse recensenten zijn kritisch. Lieven Trio (demorgen.be) schrijft dat het een uitdaging is om dit complexe boek te verfilmen, maar dat de essentie bewaard is gebleven: 'Maar om die essentie te zien, moet je wel over heel wat schoonheidsfouten heen kijken. (...) Het is zwalpen tussen realisme en surrealisme, tussen echte, levende plekken en afgelikte historische sets. Genres en stijlen lopen mekaar voor de voeten. (...)' Zij vindt dat de acteurs indruk maken en geeft de film 2 sterren.

Over Hilde Van Mieghem

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Hilde Van Mieghem (Antwerpen, 14 april 1958) is een Vlaams actrice, auteur en regisseur.

Levensloop

Van Mieghem studeerde in 1981 af aan de Studio Herman Teirlinck. Zij is als actrice in diverse Vlaamse, Nederlandse, Franse en Duitse films en tv-series te zien geweest. Naast het acteren schrijft ze ook scripts en is ze regisseur. Van Mieghem was zowel regisseur, schrijfster als producer van De Kus (2004) en De suikerpot (1997). Zij was in 1987 de eerste Vlaamse die naakt in de Playboy verscheen.

In 2006 werd ze genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Film.

In 2015 regisseerde ze haar eerste non-fictieproject, Voor altijd, een tv-programma over de dood voor Eén, waarvoor ze samenwerkte met Chris Dusauchoit. Gezien het thema, werd het uitgezonden op Allerheiligen van dat jaar. Voor Canvas maakte ze een driedelige documentaire over kindermishandeling, Lees verder op Wikipedia