Zsa Zsa is een onbezorgde, zwierige jongedame die samen met haar vader Willy op een kleinschalige boerderij woont. Liefdevol zorgen ze voor hun kippen, koeien en varkens, en voor elkaar. Pas op haar tiende verjaardag merkt ZsaZsa dat er iets bijzonders is aan haarzelf. Zoals elk jaar valt haar verjaardag op vier oktober, dierendag. Wie deze dag jarig is, wordt op zijn of haar tiende dierenbabbelaar. Gaandeweg ontdekt Zsa Zsa dan ook dat ze 'kakels', 'loeis', 'tsjilps' en ook 'maus' kan spreken en verstaan. Daardoor ontdekt ze de ontevredenheid van de dieren op de boerderij. De besparingen van Willy bezorgen hun enkel ellende. Zo kunnen de kippen bv. niet meer scharrelen en zitten ze op elkaar gepakt als kippen in een legbatterij. Zsa Zsa bedenkt een plan: als ze nu eens gewoon naar de koningin fietst? Van haar hangt er boven hun tafel een groot portret, en Zsa Zsa heeft haar ook al vaak op tv gezien wanneer er een "feestelijke schaardag" is. Op die dagen roept Willy elke keer weer "me…
Lees verder
Zsa Zsa is een onbezorgde, zwierige jongedame die samen met haar vader Willy op een kleinschalige boerderij woont. Liefdevol zorgen ze voor hun kippen, koeien en varkens, en voor elkaar. Pas op haar tiende verjaardag merkt ZsaZsa dat er iets bijzonders is aan haarzelf. Zoals elk jaar valt haar verjaardag op vier oktober, dierendag. Wie deze dag jarig is, wordt op zijn of haar tiende dierenbabbelaar. Gaandeweg ontdekt Zsa Zsa dan ook dat ze 'kakels', 'loeis', 'tsjilps' en ook 'maus' kan spreken en verstaan. Daardoor ontdekt ze de ontevredenheid van de dieren op de boerderij. De besparingen van Willy bezorgen hun enkel ellende. Zo kunnen de kippen bv. niet meer scharrelen en zitten ze op elkaar gepakt als kippen in een legbatterij. Zsa Zsa bedenkt een plan: als ze nu eens gewoon naar de koningin fietst? Van haar hangt er boven hun tafel een groot portret, en Zsa Zsa heeft haar ook al vaak op tv gezien wanneer er een "feestelijke schaardag" is. Op die dagen roept Willy elke keer weer "meisje, meisje" naar de koningin, maar waarom hij dat doet ontdek je pas op het einde van het verhaal. Deze verrassende plot is wel wat vergezocht, maar het verhaal dwarrelt naar een warm en geslaagd einde.
Janneke Schotveld schreef met Zsa Zsa een verhaal vol fantastische elementen en dieren- en kinderlogica, waarin van begin tot einde gegoocheld wordt met taal. Zo zijn de gedachtekronkels van de dieren die in onze taal denken vaak de moeite waard: "Laat mijn mens los!", "Het kleine mens spreekt kakels", "Jouw fiets is van jou, daar heeft geen kip wat mee te maken." Verder wordt er veel gebruik gemaakt van ? geslaagde en minder geslaagde ? metaforen: "Je bibbert als de pudding van mijn oma", "Dat kind rammelt als een volle spaarpot"... en vind je hier en daar ook een leuke personificatie, zoals "de knoopjes doen gespannen hun best om de boel bij elkaar te houden."
De zwart-witillustraties van Annet Schaap sluiten qua onbezorgdheid en zwier perfect aan bij het verhaal. Dit verhaal weet de lezer ten slotte op een zeer originele manier bewust te maken van dierenleed. Maar ook voor wie niet dieper op de problematiek wil ingaan, is dit boek een aanrader. [Patricia Jeunen]
Verberg tekst