Boek
Nederlands

Zsa Zsa

Janneke Schotveld (auteur), Annet Schaap (illustrator)
Titel
Zsa Zsa
Auteur
Janneke Schotveld
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2008
109 p. : ill.
ISBN
9789047505969

Besprekingen

Zsa Zsa is een onbezorgde, zwierige jongedame die samen met haar vader Willy op een kleinschalige boerderij woont. Liefdevol zorgen ze voor hun kippen, koeien en varkens, en voor elkaar. Pas op haar tiende verjaardag merkt ZsaZsa dat er iets bijzonders is aan haarzelf. Zoals elk jaar valt haar verjaardag op vier oktober, dierendag. Wie deze dag jarig is, wordt op zijn of haar tiende dierenbabbelaar. Gaandeweg ontdekt Zsa Zsa dan ook dat ze 'kakels', 'loeis', 'tsjilps' en ook 'maus' kan spreken en verstaan. Daardoor ontdekt ze de ontevredenheid van de dieren op de boerderij. De besparingen van Willy bezorgen hun enkel ellende. Zo kunnen de kippen bv. niet meer scharrelen en zitten ze op elkaar gepakt als kippen in een legbatterij. Zsa Zsa bedenkt een plan: als ze nu eens gewoon naar de koningin fietst? Van haar hangt er boven hun tafel een groot portret, en Zsa Zsa heeft haar ook al vaak op tv gezien wanneer er een "feestelijke schaardag" is. Op die dagen roept Willy elke keer weer "me…Lees verder
Het meisje Zsa Zsa, dat als babyvondeling bij de alleenstaande Willy op de boerderij terecht is gekomen, ontdekt op haar tiende verjaardag, dat ze dierenbabbelaar is: ze kan nu met alle dieren praten. Ze vertellen haar dat ze heel ongelukkig zijn. Als Zsa Zsa ervandoor gaat om bij de Koningin te klagen over de oprukkende bio-industrie, is alles veel complexer dan ze dacht. Zo blijken Willy en de Koningin elkaar al heel goed te kennen... Goed verzorgde uitgave, gedrukt op een mooie kwaliteit papier. Het attractieve, dynamisch ogend omslag in vrolijke tinten van een fietsend meisje met een haan op het hoofd, is van de bekende illustratrice Annet Schaap. Evenals de treffende, humorvolle, gedetailleerde, zwarte pentekeningen in het boek, die een mooie aanvulling vormen. Verrassend, met vaart geschreven verhaal. Kinderen zullen zich graag identificeren met de energieke, strijdlustige, zelfstandige hoofdpersoon. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Zsa Zsa

Zsa Zsa viert samen met Willy haar tiende verjaardag. Haar verjaardag valt samen met Werelddierendag. Zsa Zsa is een vondeling; Willy vond haar als baby op zijn boerderij tussen de kippen. Op haar tiende verjaardag beseft Zsa Zsa dat ze een dierenbabbelaar is: ze kan met alle dieren praten. Zo komt ze stilaan te weten dat Willy het financieel moeilijk heeft. Hij beknibbelt op het eten, het stro en stilaan op de ruimte van alle dieren. De mensen betalen minder voor zijn producten en dus zoekt Willy een hoger rendement van zijn dieren. Zsa Zsa belooft de dieren een oplossing te zoeken en samen met de haan Heinie gaat ze met de fiets naar de grote, onbekende stad op zoek naar de koningin. Na heel wat avonturen kan ze de koningin overtuigen mee te komen naar de boerderij. Tot Zsa Zsa’s verbazing kennen Willy en de koningin elkaar. Uiteindelijk verlaat de koningin haar saaie paleis en dito lakeien en komt ze inwonen bij Zsa Zsa en Willy. Haar hoofdbezgheid is nu boeren te overtuigen de …Lees verder

Over Janneke Schotveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Janneke Schotveld (Lelystad, 3 maart 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In 2018 kwam de film Superjuffie uit, die is geschreven op het in 2011 uitgegeven gelijknamige boek van Schotveld.

Biografie

Na de middelbare school studeerde Schotveld creatieve therapie. Daarna volgde zij een opleiding aan de Pabo. Sinds 2007 schrijft zij kinderboeken. Met haar eerste boek Villa Fien won zij de Hotze de Roosprijs. In 2012 ontving zij van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor haar boek Superjuffie! een Pluim van de kinderjury.

Bibliografie

  • 2007 - Villa Fien
  • 2008 - Zsa ksa
  • 2009 - Hotel Kindervreugd
  • 2010 - Robbie en Raffi (serie)
  • 2010 - De flat van Fatima
  • 2011 - Het vergeet me nietje
  • 2011 - Superjuffie
  • 2012 - Superjuffie komt in actie!
  • Lees verder op Wikipedia