Een Oostenrijkse bergbeklimmer ontsnapt tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Britse krijgsgevangenschap in India en vindt na een erbarmelijke tocht door de bergen uiteindelijk zijn toevlucht in Tibet, waar hij als eerste westerling wordt toegelaten aan het hof van de Dalai Lama
Onderwerp
Tibet
Extra onderwerp
Dalai Lama
Titel
Seven years in Tibet
Regisseur
Jean-Jacques Annaud
Naar het werk van
Heinrich Harrer
Acteur
Brad Pitt
Taal
Engels
Uitgever
Sony Pictures Home Entertainment, 2007
1 blu-ray
Oorspr. opname
1997
Speelduur
135 min.
Aantekening
Taalkeuze: o.a. Engels, Hongaars Ondertiteling: o.a. Nederlands, Engels, Deens
EAN
8712609680188

Besprekingen

Speelfilm uit 1997 naar het bekende autobiografische boek van Heinrich Harrer met in de hoofdrol Brad Pitt, geregisseerd door Jean-Jacques Annaud. In 1939 neemt de Oostenrijkse bergbeklimmer Harrer deel aan de beklimming van de Nanga Parbat in het Himalayagebergte. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt hij geïnterneerd in een Brits krijgsgevangenkamp. Samen met zijn expeditieleider (David Thewlis) weet hij te ontsnappen en vindt na een erbarmelijke tocht door de bergen zijn toevlucht in Tibet. Daar wordt hij als eerste westerling toegelaten aan het hof van de Dalai Lama met wie hij bevriend raakt. Peter van Buren (Volkskrant): '(...) Jean-Jacques Annaud heeft een soms meeslepend spektakel gemaakt dat merendeels lekker is om naar te kijken.' Mark Duursma (Trouw): '(...) Is in de eerste plaats een Exotisch Avontuur in de vorm van een prachtig plaatjesboek. (...)' De prachtige landschappen zijn opgenomen in de Andes. Geen extra's.

Over Jean-Jacques Annaud

Jean-Jacques Annaud (Juvisy-sur-Orge, 1 oktober 1943) is een Franse filmregisseur, -scenarist en -producent.

Carrière

Annaud kreeg in 1976 de Oscar voor beste buitenlandse film voor zijn eerste film La Victoire en chantant. Deze bekroning zorgde ervoor dat de film het jaar daarop in Europa opnieuw werd uitgebracht, nu onder de titel Noirs et Blancs en couleur. Annaud maakte meer dan 500 reclamefilms maar verkreeg vooral bekendheid door het regisseren van films.

Filmografie

Korte films

  • 1962: Les 7 péchés capitaux du cinéaste

Middellange films

  • 1994: Wings of courage (Guillaumet, les ailes du courage)

Speelfilms