Boek
Nederlands

De jaloezieman en zes andere verhalen

Jo Nesbø (auteur), Annelies de Vroom (vertaler)
Bundel met zeven spannende verhalen.
Titel
De jaloezieman en zes andere verhalen
Auteur
Jo Nesbø
Vertaler
Annelies de Vroom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Sjalusimannen og andre fortellinger
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2023
288 p.
ISBN
9789403163017 (paperback)

Besprekingen

Een bundeling van zeven spannende verhalen. In het titelverhaal verdwijnt een Duitse toerist na een gevecht met zijn tweelingbroer op het Griekse eiland Kalymnos. Er is geen lijk of spoor van geweld, en de politie roept de hulp in van inspecteur Nikos Balli. Hij staat bekend als de 'jaloezieman’. Hij is gespecialiseerd in het oplossen van moorden waarbij jaloezie het hoofdmotief is. Het titelverhaal verscheen eerder in verkorte versie als Zomerlezengeschenk. Het boek bevat ook zes andere verhalen: 'Londen', 'De rij', 'Vuilnis', 'De bekentenis', 'Odd' en 'De oorbel'. Vlot en vaardig geschreven. Jo Nesbø (Oslo, 1960) is een internationaal bekende Noorse schrijver, scenarioschrijver, zanger en econoom. Hij schreef vele boeken. Zijn werk werd in meer dan veertig landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Glass Key award, de Mads Wiel Nygaard's Endowment en de Norwegian Booksellers' Prize. Zijn meest recente thriller is 'Bloedmaan'*.

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia