Besprekingen

Een ontdek-, leer-, kijk-, lees- en zoekboek in één. In dit veelzijdige boek trakteert duizendpoot Joke van Leeuwen (1952) haar lezers op wonderlijke alfabetten gemaakt van acrobaatjes of vreemde dieren, korte dierenverhalen, grappige versjes, briefjes met kleine raadseltjes, stripjes van Vurkie en Lepeltje en originele woord-tekeningen. Kinderen zullen niet alles begrijpen, maar dat is niet storend. Ze kunnen eindeloos kijken, ontdekken en zoeken naar letters. Ouders kunnen de langere teksten voorlezen. De illustraties zijn divers qua sfeer en gebruikte techniek. Van Leeuwen is schrijfster van zowel jeugd- als volwassenboeken, dichter, illustrator en cabaretière. Haar werk is veelvuldig bekroond. Ook in dit boek laat ze weer zien hoe zij schijnbaar eenvoudig speelt met taal en beeld. Beide vloeien naadloos in elkaar over. Dit boek prikkelt de fantasie en weet continu te verrassen. Superleuk en uitdagend voor kinderen die het alfabet aan het leren zijn, maar minstens zo fijn voor nieu…Lees verder

Mooi boek

Dit kijk- en leesboek richt zich tot kinderen die net hebben leren lezen. Maar het is ook voor iedereen die van taal en letters houdt. Er wordt gespeeld met abc's in de vorm van kinderen of monsters, er staan briefjes met geheimschriften in, er is een stripverhaal van twee bladzijde over Vurkie en Lepeltjie. Die twee figuren komen in het boek nog vijf keer terug. Er zitten ook zoekprenten, onzinwoorden, een letterschilderij en versjes in. Tussen al de spelletjes en tekeningen staan ook acht verhaaltjes. Letters worden op verschillende manieren onder de aandacht gebracht en dat zal zeker inspirerend werken. Kortom, al die verscheidenheid vormt een leuk en mooi geheel. De illustraties zijn ook aantrekkelijk. Mijn favoriet is het gedicht: 'Toen ik er nog niet was'. Na een opsomming van wat er allemaal al was volgt laconiek: maar nu ben ik er ook. Dit boek lijkt me een leuk geschenk bij communiefeesten of verjaardagen.


Over Joke van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia