Toen mijn vader een struik werd

Joke van Leeuwen (auteur)
+1
Toen mijn vader een struik werd
×
Toen mijn vader een struik werd Toen mijn vader een struik werd

Toen mijn vader een struik werd

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar

Andere formaten:

Besprekingen

Toda's vader is banketbakker, totdat op een dag alles verandert. In het zuiden is oorlog uitgebroken tussen de enen en de anderen. Toda's vader moet weg om het land te verdedigen. Gelukkig heeft hij het handboek 'Wat Elke Soldaat Moet Weten', waarin precies staat hoe hij zich kan verkleden als struik. Toda blijft met haar oma achter in de stad. Maar als het daar ook niet veilig meer is, wordt ze naar haar moeder gestuurd, die in een buurland woont. Tijdens haar reis maakt ze heel wat mee: Toda komt bij het Algemeen Belang terecht, ze ontmoet een soldaat die niet kan commanderen, een echte generaal en ze moet ook nog leren praten in een andere taal. Prachtig verhaal in de lijn van 'Deesje' en 'Iep!', waarbij tekst en tekeningen samen het verhaal vertellen. De auteur weet een heftig onderwerp luchtig en met humor te beschrijven. Haar taalspel, inlevingsvermogen en sympathie voor de personages zijn groot. Toda pakt je als lezer helemaal. Korte hoofdstukken; ruime bladspiegel. Met veel pe…Lees verder

Toen mijn vader een struik werd

Toda, de afkorting van een veel langere naam met 4 x k erin, leefde alleen met haar vader, een bakker, voordat hij een struik werd (lees: opgeroepen werd voor de oorlog). Toda's moeder woont niet bij hen, Toda kent haar enkel van een foto. Er is oorlog uitgebroken tussen de enen en de anderen en vader moet de enen verdedigen. In een boekje met instructies ziet Toda tekeningen over hoe soldaten zich moeten verkleden, als struik bijvoorbeeld. Toda vraagt zich af hoe je je moet camoufleren in een stad: als brievenbus, als auto?
Als de situatie te gevaarlijk wordt, besluit haar oma - die nu bij haar woont - dat Toda beter naar het buitenland gaat, naar haar moeder. Dan begint voor Toda een zwerftocht in een vreemd land, waar vreemdelingen niet altijd welkom zijn. Aanvankelijk heeft ze een adres van haar moeder, maar dat speelt ze op de een of andere manier kwijt. Het verhaal neemt soms Deesjes-achtige trekken aan.
Ze valt in handen van mensensmokkelaars en komt in contact met …Lees verder

Over Joke van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia