Boek
Nederlands
Titel
Zuiverheid
Auteur
Jonathan Franzen
Vertaler
Peter Abelsen Anneke Bok Rob van der Veer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Purity
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
615 p.
ISBN
9789044629026 (hardback)

Besprekingen

ZUIVERHEID

ROMAN. Het was even wachten, maar de nieuwe Jonathan Franzen is er: Zuiverheid, een roman waarin een jonge vrouw haar identiteit ontdekt, Google ze steelt en WikiLeaks ze verraadt. Is de literatuur nog relevant? Reken maar.

ls je Jonathan Franzen (°1959) met één schrijver moet vergelijken, dan komt Charles Dickens wellicht het meest in aanmerking. Net als de grote victoriaan verwerkt hij de hete maatschappelijke hangijzers van zijn tijd in pakkende verhalen en fantastisch goede literatuur.

Ieder decennium heeft zijn thema... en zijn Franzen-roman. In De correcties ging hij onder meer dieper in op de oorlog in Irak en de vele twijfelachtige contracten die het Amerikaanse leger daarvoor aanging met dubieuze of zelfs ronduit malafide leveranciers. Vrijheid stelde de kloof tussen milieu en kapitalisme centraal, met als schokkendste beeld de open mijnindustrie, waarbij hele bergen tot ontploffing worden gebracht zodat de ertsen daarna voor het oprapen liggen. En er natuurlijk een ware milieuravage achterblijft.

Geen vermaak

Literatuur is nooit zomaar vermaak bij Franzen, en dat is ook in Zuiverheid zo. Hier hekelt hij de manier waarop veiligheidsdiensten en sociale media steeds dieper gr…Lees verder

Frivoliteit is iets van een andere planeet

Fantastisch. Een nieuwe Jonathan Franzen. De auteur van monumenten als De correcties en Vrijheid. En nu van Zuiverheid. Wat een wel heel ernstig boek blijkt.

Het leven zadelt een mens op met interessante vragen. Als daar zijn: hoe leer je leven met je ouders? Tijdens de puberjaren is dat een vanzelfsprekende en onschuldige kwestie. Maar als ze na je 25ste nog steeds je leven beheerst, dan wordt ze enger en uitzichtlozer. En laat die vraag voor veel personages van Jonathan Franzen nu net de grootste drijfveer zijn van hun rusteloze leven.

Een nieuwe roman van Franzen is altijd een gebeurtenis. Hoe doet hij het deze keer, onze moderne staat van zijn vangen in een vuistdik boek dat tegelijk entertaint en snijdt?Zuiverheid is zeker zijn diepgravendste boek tot dusver, uitgerust met het sérieux van zijn eerste boeken voor zijn doorbraak. Liefde en macht tussen mensen worden hier uitgebeend tot de kern van hun ziel, frivoliteit lijkt iets van een andere planeet. Maar vaak raak je als lezer wel erg vast in de diepe kleilagen.

Klokkenluiders

Niet in het minst in de kleilagen van Penelope Tyler, kortweg Pip. Zij woont met wat r…Lees verder

Jonathan Franzen (Chicago, 1959) heeft bekendheid gekregen door zijn boeken 'Vrijheid'* en 'De correcties'**, waarmee hij een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van dit moment werd. Met deze nieuwe roman zet hij zijn epische verhalen voort. Purity Tyler, een jonge idealistische, maar iets chaotische vrouw, gaat gebukt onder nogal wat problemen. Ze schaamt zich voor haar naam Purity (zuiverheid) en laat zich dan ook voortaan Pip noemen. Haar moeder, met wie Pip een problematische verhouding heeft, heeft haar nooit willen vertellen wie haar vader is. In haar zoektocht naar deze vader belandt Pip in uiteenlopende situaties, die door de schrijver op een uitstekende manier worden neergezet. In feite bestaat de roman uit zeven delen. De auteur laat de verschillende verhaallijnen op een meesterlijke wijze bij elkaar komen. De personages worden steeds vanuit een ander perspectief benaderd, waardoor het zeer geloofwaardige figuren worden. Een erg sterk epos, waarin Franzen ook cultuur…Lees verder

Over Jonathan Franzen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jonathan Franzen (Western Springs, Illinois, 17 augustus 1959) is een Amerikaanse schrijver. Zijn derde roman, The Corrections (2001), Nederlandse vertaling De correcties, werd met luid gejuich door de critici ontvangen. Franzen ontving voor dit werk een National Book Award en was er finalist mee voor de 2002 Pulitzerprijs voor de literatuur. Zijn volgende roman, Freedom (vertaald in het Nederlands als: Vrijheid), werd in augustus 2010 gepubliceerd.

Bibliografie

Fictie
  • 1988 The Twenty-Seventh City - De zevenentwintigste stad (vertaling)
  • 1992 Strong Motion - Schokgolven (vertaling)
  • 2001 The Corrections - De correcties (vertaling)
  • 2010 Freedom - Vrijheid (vertaling)
  • 2015 Purity - Zuiverheid (vertaling)
  • 2021 Crossroads - Kruispunt (vertaling)
Non-fictie