In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog lijdt een jonge Britse man onder de dood van zijn broer; om te helen reist hij naar de Franse bergen, waar hij een eeuwenoud tragisch mysterie ontrafelt.
Titel
De wintergeest
Auteur
Kate Mosse
Vertaler
Ed van Eeden
Illustrator
Brian Gallagher
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The winter ghosts
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2009
221 p. : ill.
ISBN
9789047511564 (hardback)

Besprekingen

Kate Mosse is een bekende literaire figuur in haar thuisland Groot-Brittannië. Zo is ze een van de oprichters van de belangrijke Orange Prize for Fiction en presenteert ze een boekenprogramma op BBC4 waarin ze met haar gasten keuvelt over hun favoriete boeken. Daarnaast is ze een francofiel, die haar tijd afwisselend in het Britse Chichester en het Franse Carcasonne doorbrengt. Eerder schreef Mosse Het verloren labyrinth en De vergeten tombe, waarin ze een hedendaags verhaal verweeft met de geschiedenis. In afwachting van het derde deel uit de 'Languedoc'-trilogie laat Mosse de novelle De wintergeest op het publiek los.

Het verhaal speelt zich af tien jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, die een einde maakte aan het leven van George, de broer van tiener Frederick Watson. Frederick kan de dood van George moeilijk verwerken, sukkelt met een depressie en belandt zelfs even in een sanatorium. In de winter van 1928 besluit Frederick, die ondertussen een…Lees verder
De jonge Engelsman Frederick (Freddy) Watson is de dood van zijn broer, gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog, nooit te boven gekomen. In de winter van 1928 komt hij tijdens een sneeuwstorm terecht in Nulle, een eeuwenoud dorpje aan de voet van de Franse Pyreneeën. De dorpelingen, gekleed in eeuwenoude traditionele klederdracht, maken zich op voor het jaarlijks herdenkingsfeest van Saint-Etienne. Freddy ontmoet er Fabrissa, een beeldschoon meisje bij wie hij zich direct gelukkig voelt en eindelijk zijn verdriet kwijt kan. Zij vertelt die nacht haar verhaal: over de moord op de dorpelingen van Nulle. De dag daarop is ze verdwenen en Freddy gaat in de bergen op zoek naar haar. Goed geschreven, lekker geheimzinnig en sfeervol (spook)verhaal over verlies, rouw en verlossing, waarin heden en verleden door elkaar lopen. De mooie zwart-wittekeningen van Brian Gallagher passen er goed bij. In een nawoord schrijft Mosse over de historische gebeurtenis (massaslachting op de Katharen) die haar in…Lees verder

Over Kate Mosse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Patryk Korzeniecki (Patrol110)

Kate Mosse (20 oktober 1961, West Sussex) is een Brits schrijver. Ze is het best bekend van haar boek Het Verloren Labyrint (2005), dat in meer dan 37 talen werd uitgebracht.

Biografie

Kate Mosse volgde de Chichester High School and New College in Oxford waar ze ook haar latere man Greg Mosse ontmoette. Ze is journalist, presenteert voor de BBC tv- en radioprogramma's, en is mede-oprichter en directeur van de Orange Prize, een gerenommeerde Engelse literatuurprijs. Ze is actief lid van de Royal Society of Arts en werd gelauwerd voor haar inzet voor de kunsten. Ze woont met haar gezin afwisselend in West Sussex en in Carcassonne.

Bibliografie

Haar eerste roman, De Eskimokus (Eskimo Kissing), werd in 1996 gepubliceerd. In 1998 volgde de thriller, Crucifix Lane. Kortere verhalen verschenen in verschillende magazines.

Na jaren onderzoek verscheen in 2005 de be…Lees verder op Wikipedia