Boek
Nederlands

Het donker

Lemony Snicket (auteur), Jon Klassen (illustrator), Edward van de Vendel (vertaler)
Laszlo is bang in het donker. Maar het vervelende is, dat het donker bij hem in huis woont. Op een dag laat het donker hem iets heel speciaals zien in de kelder. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Duisternis, Bang zijn
Titel
Het donker
Auteur
Lemony Snicket
Illustrator
Jon Klassen
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dark
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[42] p. : ill.
ISBN
9789025758288 (hardback)

Besprekingen

Een prentenboek over het magisch denken van een jongen: het donker leeft en verstopt zich overal in het huis waar hij woont. Op een nacht wordt Laszlo door het donker verleid om naar hem op zoek te gaan. Laszlo dwaalt door het huis langs alle plekken waar het donker zich verstopt en komt uiteindelijk in de kelder, waar hij in een kastje een nachtlampje vindt. Nooit meer is hij bang voor het donker. De fraaie inkttekeningen, met veel diepzwarte vlakken, zijn vrij sober ingekleurd. In de zwarte vlakken worden delen van de tekening zichtbaar dankzij de zaklamp waarmee Laszlo rondkijkt. Verhaal om voor te lezen door een goed voorbereide voorlezer, om samen te bekijken en te bespreken. Plezierig taalgebruik. De meeste tekst is wit in zwart gedrukt. Op het omslag verschijnt vanuit het zwart een jongen in een lichtplek boven aan een trap naar de kelder. De auteur is bekend van de humoristische reeks 'Ellendige avonturen'; de illustrator publiceerde de droogkomische prentenboeken 'Ik wil mijn…Lees verder

Het donker

Laszlo was bang voor het donker. Gelukkig had hij een lampje op zijn kamer dat het donker buiten hield. Het donker woonde immers samen met Laszlo in hetzelfde huis. Toen was plots Laszlo's lampje stuk. Wat nu?

Een verhaal dat je helemaal kan meevoeren naar de donkerste plekjes in huis. De plekjes die Laszlo zo goed kent, omdat in zijn fantasie het donker daar woont. Het donker wordt in de wereld van Laszlo als een personage omschreven. Dat personage ziet er niet gezellig uit of lief of aardig, ... enkel eng. Maar Laszlo is dapper en durft de confrontatie aan te gaan.

Hoi donker. En zo gebeurde het ...

De poëtische tekst gaat vergezeld van donkere, overwegend zwarte illustraties die perfect passen bij de sfeer van het verhaal. Mooi om zien is hoe de zon opnieuw opkomt op het einde van het verhaal. Laszlo heeft het donker - of eerder zijn angst voor het donker - overwonnen. 


Over Lemony Snicket

Lemony Snicket, pseudoniem van Daniel Handler (San Francisco, 28 februari 1970), is een Amerikaans auteur en scenarioschrijver. Hij is de schrijver van de serie A Series of Unfortunate Events (Ellendige avonturen).

Lemony Snicket is tevens een personage in de verhalen. Hier is hij een paranoïde schrijver die in zijn boeken alle moeilijke woorden omstandig uitlegt. Zijn manier van schrijven is humoristisch: als hij eenmaal begonnen is over een "saai" onderwerp te schrijven, gaat hij er heel lang op door.

Boeken

Ellendige avonturen (A Series of Unfortunate Events)

Ellendige avonturen gaat over drie kinderen (Violet, Claus en zonnetje Baudelaire) die na een brand hun ouders kwijtraken. Ze worden ondergebracht bij Graaf Olaf, die op hun fortu…Lees verder op Wikipedia