Boek
Nederlands

De gastenlijst

Lucy Foley (auteur), Ans van der Graaff (vertaler)
Als een jong, succesvol stel op een bijna onbewoond eiland gaat trouwen, lijken de gasten en het bruidspaar het naar hun zin te hebben, maar er dreigen geheimen naar buiten te komen die de bruidegom niet bekend wil hebben.
Titel
De gastenlijst
Auteur
Lucy Foley
Vertaler
Ans van der Graaff
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The guest list
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2020
349 p.
ISBN
9789022591765 (paperback)

Besprekingen

Lucy Foley - De gastenlijst

BOEKENBAL

★★★½

Arme Jules. Ze is een vrouw die het liefst alles zelf regelt, alleen dan kan het perfect zijn. Voor haar huwelijksdag worden maar liefst honderdvijftig gasten overgebracht naar een eilandje voor de Ierse kust. Ze worden ontvangen in een prachtig gerestaureerd 15de-eeuws gebouw. Niets laat de hoofdpersoon van deze tweede thriller van de Britse schrijfster Lucy Foley aan het toeval over. Haar jurk is van zulke tere zijde dat je hem alleen met handschoenen kunt aanraken, en de bruidegom is een knappe televisiester. Maar er komen met de veerboot ook gasten mee die zo hun eigen ideeën hebben over Jules' speciale dag.

Al op de eerste bladzijde wordt duidelijk dat één van de aanwezigen het feest niet levend zal verlaten. Maar wie? Het draait in 'De gastenlijst' niet zozeer om wie de dader is - kandidaten zijn er genoeg - maar wie het slachtoffer wordt.

Door het verhaal vanuit het perspectief van verschillende personages te vertellen, wor…Lees verder

De gastenlijst

Eerste zin. Het licht gaat uit.

Jules en Will zijn voor elkaar gemaakt: adembenemend knap, superambitieus en dolverliefd. Ze besluiten om hun spetterende huwelijksfeest op een afgelegen eiland voor de Ierse kust te geven, al heeft Jules wel wat twijfels omdat iemand haar briefjes stuurt waarin ze nadrukkelijk gewaarschuwd wordt om niet met Will te trouwen. De avond van het huwelijk valt er een dode. Pas op het einde van het boek weet je wie dat is, maar in alternerende hoofdstukken ontdek je dat alle belangrijke gasten op het huwelijk een verleden met elkaar delen. Een verleden waarin al eerder slachtoffers zijn gevallen als gevolg van een ongeluk, door zelfmoord, abortus...

Van de Londense Lucy Foley werd vorig jaar al De jachtpartij vertaald, waarin negen vrienden in de Schotse Hooglanden oudejaarsavond vieren. Een van hen wordt vermoord en iedereen van de aanwezigen heeft een motief. In De gastenlijst gebruikt ze dezelfde succesformule: een afgelegen plek, oude geheimen, een lijk en veel moordmotieven. …Lees verder

Een jong stel, zij beheert een bloeiend digitaal lifestyletijdschrift en hij is tv-personality, gaat trouwen op een bijzondere locatie: een bijna onbewoond eiland voor de kust van Ierland. Ze verblijven er het weekend van de bruiloft, inclusief de gasten. Familieleden en beste vrienden komen allen in een of meer hoofdstukken aan het woord, voor steeds een ander perspectief. Ze hebben allen hun eigen geheim ten opzichte van de bruidegom en zelfs de bruid komt regematig aan bod en ziet haar bruidegom steeds in een wisselende stemming. Als er later op de trouwdag een storm uitbreekt, wordt de situatie steeds grimmiger en valt er zelfs een dode: maar wie heeft de moord gepleegd? Een spannend verhaal met een interessante plot, al wordt die wel erg uitgebreid. Toepasselijke omslag met grote rode letters; ruime bladspiegel.

Een dode op de bruiloft van het jaar

In de nieuwe thriller van Lucy Foley is de vraag niet zozeer wie de dader is, maar wie het slachtoffer wordt.

Arme Jules. Ze is een vrouw die het liefst alles zelf regelt, alleen dan wordt het perfect. Voor haar huwelijksdag worden maar liefst honderdvijftig gasten overgebracht naar een eilandje voor de Ierse kust. Ze worden ontvangen in een prachtig gerestaureerd vijftiende-eeuws gebouw. Niets laat de hoofdpersoon van deze tweede thriller van de Britse Lucy Foley aan het toeval over. Haar jurk is van zulke tere zijde dat je hem alleen kunt aanraken met handschoenen. De bruidegom is een knappe televisiester. Maar ja, er komen met de boot ook gasten mee die zo hun eigen ideeën hebben over Jules' speciale dag. Al op de eerste bladzijde wordt duidelijk dat een persoon het feest niet levend zal verlaten. Maar wie? Het draait in De gastenlijst niet zozeer om wie de dader is (kandidaten genoeg) maar wie het slachtoffer wordt.

Door het verhaal vanuit het perspectief van verschillende personen te vertellen, worden het verleden en de onderlinge verhoudingen genadeloos blootgelegd. En te…Lees verder