Boek
Nederlands

Vlieg!

Marco Kunst (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Vlieg!
×
Vlieg! Vlieg!
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar

Besprekingen

Wie anders is en zich niet gedraagt zoals de rest, kan vaak op weinig sympathie rekenen in een groep kinderen. Dat geldt op school, maar ook in een kleine dorpsgemeenschap. In Vlieg!, het nieuwe boek van Marco Kunst, vormen de gevolgen van kinderlijk pesten een rode draad in het verhaal over Marius, die in het jaar voor hij naar de middelbare school gaat de wereld om hem heen ziet veranderen. Niet omdat die wereld daadwerkelijk zo anders wordt, maar omdat hij zelf verandert.
Marius is een denker. Hij is graag alleen of bij zijn grootvader, de enige die hem serieus lijkt te nemen. Terwijl zijn vader en moeder zich zorgen maken over hun ‘Muis’ die zich niet gedraagt zoals zij van een jongen van zijn leeftijd verwachten, praat opa op een gelijkwaardige manier met Marius over de zaken die hem bezighouden. Dat opa de enige is die Marius bij zijn echte naam noemt, staat symbool voor deze gelijkwaardigheid.
In het jaar voor hij naar de middelbare school gaat, groeit Marius u…Lees verder
Marius is een dromer met een levendige fantasie. Thuis vindt hij geen klankbord voor zijn problemen met een gepeste jongen die hem steeds nauwer op de huid komt te zitten. Samen met zijn opa kan hij genieten van de zee, de duinen en de sterren. Niet alleen Marius heeft problemen, ook opa heeft geheimen en zijn krachten nemen stilaan af. Het verhaal schetst in een halfjaar een mooi beeld van een elfjarige voor wie het lijkt 'alsof alles een beetje uit elkaar valt als je groter wordt'. Marius’ vader is een piloot die weinig tijd en aandacht heeft voor hem. Vrij zijn en opgenomen worden in de oneindige ruimte, trekt Marius aan. Het maken van een vlieger samen met opa vormt een rode draad door de gebeurtenissen heen. Het duinhuis van opa, de omgeving en de zee worden beschreven met gevoel voor detail en mooie beelden. De filosofische beschouwingen over het leven en het belang van je daden zijn meeslepend. Het boek is geïllustreerd met een aantal sfeervolle, fijne aquareltekeningen in zwar…Lees verder

Vlieg!

Marius is elf jaar. Hij woont met zijn ouders en broer aan zee. Niet ver bij hen vandaan woont opa. Op de weg naar opa's huis staat een 'gekkenhuis'. Marius is een angstige en tobberige jongen en hij is doodsbang van een van de patiënten van de instelling, die ze Vogelpoep noemen. Daarom neemt hij liever een omweg om bij opa te komen. Want met opa kan Marius het heel goed vinden en aan opa kan hij alles vertellen. Thuis komt de timide jongen niet aan bod. Zijn vader is piloot en heeft weinig tijd en geduld. Moeder is een zwakke figuur en oudere broer Pieter is een haantje en een pestkop zonder scrupules.
Het boek volgt Marius door de vier seizoenen van een jaar. Opa is expert in het vliegers maken. Samen met Marius maakt hij een tetraëdische doosvlieger. Op p. 57 lees je dat een tetraëder een regelmatig viervlak is, opgebouwd uit driehoeken. Tijdens het knutselen is er veel tijd om te praten met opa. Tot hoofdstuk 12 lijkt het een mat verhaaltje te worden, maar dan komt er vanaf…Lees verder

Over Marco Kunst

Marco Kunst (Vlissingen, 9 juni 1966) is een Nederlands schrijver.

Levensloop

Kunst groeide op in Vlissingen. Hij studeerde van 1985 tot 1992,filosofie aan de Universiteit van Utrecht en studeerde af in de Wijsgerige Antropologie met een eindscriptie over bewustzijn en betekenisgeving. Tijdens zijn studie was hij redacteur van het faculteitsblad Epimedium en van het door studenten filosofie opgerichte La Linea, (‘tijdschrift voor continentale wijsbegeerte’).

Van 1992 tot 1999 werkte hij als docent filosofie aan diverse kunstacademies en instituten voor kunstzinnige vorming. Hij ontwikkelde in die periode een lesprogramma over de aard van creatieve processen. Daarnaast maakte hij beeldend werk (tekeningen, fotografie, collages) en publiceerde filosofische essays (o.a. in Filosofie Magazine en Humanist).

Van 1998 tot 2010 werkte hij naast het schrijven als zelfstandig (eind)redacteur v…Lees verder op Wikipedia