Boek
Nederlands

Boven water

Margaret Atwood (auteur)
Een jonge Canadese vrouw trekt samen met een vriend en een echtpaar de wildernis in om haar verdwenen vader te zoeken.
Titel
Boven water
Auteur
Margaret Atwood
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Surfacing
Uitgever
Amsterdam: Ooievaar, 1997
234 p.
ISBN
90-5713-206-0
Andere talen:

Besprekingen

Een jonge Canadese vrouw gaat samen met haar partner en een bevriend echtpaar op zoek naar haar verdwenen vader. De terugkeer naar het geboortehuis, op een van de eilandjes van de grote meren in Frans Canada, brengt een confrontatie met haar verleden mee. Haar vader wordt dood (verdronken) teruggevonden; zij vlucht het woud in, waar ze zich volledig met de natuur vereenzelvigt. Ze besluit op het eiland te blijven. De titel slaat in de eerste plaats op haar poging in het reine te komen met zichzelf. Een knappe roman. [Jen de Groeve]
Op zoek naar haar vermiste vader gaat een vrouw samen met enkele vrienden terug naar het afgelegen, Frans-Canadese eiland, waar zij opgegroeid is. Zij ondergaat door haar terugkeer naar hun vroegere sobere leefwijze een pijnlijk proces van inkeer, walging van zichzelf en haar vrienden en een plotseling begrip voor haar ouders. Als haar vader dood opgevist wordt, besluit ze weer zwanger te worden om haar abortus goed te maken en ze blijft alleen op het eiland achter. De titel slaat niet alleen op haar vader, maar ook op haar poging, letterlijk en figuurlijk diep te duiken op zoek naar zichzelf en haar vaders overtuiging: zekerheid te krijgen over de inhoud van haar verdere leven. Goed geschreven psychologische roman in ik-vorm. Pocketuitgave; kleine druk, krappe marge.

Over Margaret Atwood

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vanwaffle

Margaret Eleanor Atwood OC (Ottawa, 18 november 1939) is een van Canada's belangrijkste hedendaagse schrijvers. Ze is dichteres, romanschrijfster, literair criticus, feministe en politiek activiste. Ze krijgt zowel nationale als internationale erkenning.

Leven

Margaret Atwood is geboren in Ottawa, Ontario, en is de tweede van drie kinderen van Carl Atwood, een entomoloog, en Margaret Killiam, een diëtiste. Omdat haar vader veel onderzoek deed in de uitgestrekte bossen van Canada spendeerde ze veel van haar jonge jaren in afgelegen gebieden van Noord-Ontario, en pendelde heen en weer tussen Ottawa, Sault St. Marie en Toronto, en zat zo op veel verschillende scholen. Ze werd een enthousiast lezer, en begon op haar 16e te schrijven.

Vanaf 1957 studeerde ze aan de Victoria Universiteit in Toronto, en behaalde haar Bachelor of Arts-graad in Engels, met als bijvakken filosofie en Frans. Ze studeerde vanaf 1961 aan het Radcliffe Col…Lees verder op Wikipedia