Boek
Nederlands

Moreel verval

Margaret Atwood (auteur)
Titel
Moreel verval
Auteur
Margaret Atwood
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Moral disorder
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2006
241 p.
ISBN
90-446-0929-7

Besprekingen

Een Atwoodiaanse 'verhalensuite'
Margaret Atwood is vooral bekend om haar romans, maar haar kortverhalen zijn essentieel in het doorgronden van haar oeuvre. Ze kunnen zeer uiteenlopende vormen aannemen (nanoverhaal, prozagedicht, klassiek kortverhaal of zelfs kleine novelle), maar allemaal worden ze gekenmerkt door complexe personages in moeilijke situaties of relaties die een lastige emotionele weg moeten afleggen om een verandering of oplossing te bewerkstelligen. Doordrenkt met de nodige ironie worden de weerhaken des levens wat draaglijker en gerelativeerder, zonder aan de ernst af te doen. Zoals bv. in dit titelloze zes woorden lange nanoverhaal: "Longed for him. Got him. Shit.", dat je in al zijn beknoptheid toch nog vol kan raken. Het cynisch getinte verhaal 'Happy endings' uit de bundel Murder in the dark (1983) maakt brandhout van de traditionele focus op de (alternatieve) afloop van een levensverhaal: "John and Mary meet. What happens next? [...] You'll have to face it, t…Lees verder
Vanuit het heden wordt van een echtpaar op leeftijd in wisselend perspectief een uitermate scherpzinnige, boeiende terugblik gegeven. Vooral het leven van Nell staat centraal. Van het zusje dat geboren wordt als ze al elf jaar is, tot het oppakken van haar eigen leven, ver van de familie als ze haar studie Engels heeft afgerond, tot de aanvankelijk hippieachtige relatie met een oudere man, haar latere echtgenoot, op het platteland. De elf verhalen, die voor een deel al eerder in soms andere vorm in tijdschriften verschenen, vormen op een bepaalde manier een geheel. In een prachtig, heel mooi vertaald proza, vergroot de o.m. met de Booker Prize bekroonde Canadese schrijfster bepaalde gebeurtenissen uit; ze hanteert een scherpe pen, waarbij humor niet ontbreekt. Ze weet de tijdgeest goed te vatten. Een literaire roman die de kenners en liefhebbers van de vele boeken van Margaret Atwood (1939) zeker moeten lezen. Kleine druk.

Over Margaret Atwood

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vanwaffle

Margaret Eleanor Atwood OC (Ottawa, 18 november 1939) is een van Canada's belangrijkste hedendaagse schrijvers. Ze is dichteres, romanschrijfster, literair criticus, feministe en politiek activiste. Ze krijgt zowel nationale als internationale erkenning.

Leven

Margaret Atwood is geboren in Ottawa, Ontario, en is de tweede van drie kinderen van Carl Atwood, een entomoloog, en Margaret Killiam, een diëtiste. Omdat haar vader veel onderzoek deed in de uitgestrekte bossen van Canada spendeerde ze veel van haar jonge jaren in afgelegen gebieden van Noord-Ontario, en pendelde heen en weer tussen Ottawa, Sault St. Marie en Toronto, en zat zo op veel verschillende scholen. Ze werd een enthousiast lezer, en begon op haar 16e te schrijven.

Vanaf 1957 studeerde ze aan de Victoria Universiteit in Toronto, en behaalde haar Bachelor of Arts-graad in Engels, met als bijvakken filosofie en Frans. Ze studeerde v…Lees verder op Wikipedia