Wees onzichtbaar

Murat Isik (auteur)

Andere formaten:

Besprekingen

Angsthaas en Hulk

Opgroeien in de Bijlmer in Amsterdam: de Nederlander van Turkse afkomst Murat Isik maakt van zijn coming-of-ageroman een met Karl Ove Knausgård vergelijkbare leeservaring.

Amsterdam Zuid-Oost heet tegenwoordig het stadsdeel dat vroeger bekendstond als het getto Bijlmermeer. De wijk met veel groen, de auto's verborgen in parkeergarages, grasvelden om te ontspannen en te spelen tussen de immense, honingraatvormige flatgebouwen, ontstond ooit op de tekentafel van een idealist. De eerste bewoners trokken er in 1968 in. Na de onafhankelijkheid van de Nederlandse kolonie Suriname stroomden iedere week nieuwe Surinaamse families rechtstreeks van Schiphol naar de Bijlmer. Daarna kwamen de Ghanezen en de Antillianen.

Het Turkse gezin dat Murat Isik (39) zo levendig beschrijft in zijn tweede roman Wees onzichtbaar komt in 1983 te wonen in de flat Fleerde, die nu goeddeels vervangen is door laagbouw. Het gezin is blij Duitsland, waar het illegaal leefde en altijd op zijn tellen moest passen, te verlaten en in een ruime, betaalbare flat te wonen. De verloedering zet in als de Amsterdamse binnenstad wordt scho…Lees verder

Wees onzichtbaar

Eerste zin. In de tijd dat de eerste springers te pletter vielen van onze flat, begon mijn vader aan zijn nachtelijke pleziertochten door Amsterdam.

De kleine Metin groeit begin jaren 1980 op in de beruchte Amsterdamse Bijlmerwijk: hoogbouwflats die jaar na jaar meer armoede, geweld en heroïnejunks aantrekken. Tot een Boeing 747 er in 1992 een einde aan maakt. Metins gezinssituatie is problematisch, met een vader die twee zaken gemeen heeft met zijn anarchistische en communistische vrienden: haat tegen het kapitalisme en liefde voor alcohol en gokspelen. Ziedaar het kader waarbinnen Murat Isiks tweede autobiografisch geïnspireerde roman Wees onzichtbaar speelt.

Wees onzichtbaar is de les die Metin thuis leert, wanneer zijn dronken vader weer eens wild om zich heen slaat. Ook op school probeert Metin onzichtbaar te zijn, maar uiteindelijk zal hij voor zijn medeleerlingen altijd ‘de schoonmaker’ blijven. Touché, denk je dan, want wat wordt in onze maatschappij van een migrant anders verwacht dan dat hij onzichtbaar is?

Isik schrijft zonder literaire tierlantijnen, rechtt…Lees verder

Tweede roman van Murat Isik (1977) die met zijn succesvolle debuut ‘Verloren grond’ onder meer de publieksprijs van De Bronzen Uil won. De verteller en ik-persoon is Metin, een Turkse jongen die in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw opgroeit in de Bijlmer. Ondanks zijn tirannieke vader die een zwaar stempel op het gezinsleven drukt en de gestage teloorgang van de ooit idealistisch ontworpen Bijlmer, blijft de zachtaardige Metin zich met vallen en opstaan door zijn kindertijd en puberteit heen worstelen. In ruim honderd korte hoofdstukken wordt met veel mededogen het verhaal van een jong allochtoon gezin en dat van een jonge probleemwijk verteld. De auteur heeft een heel eigen stijl die zich kenmerkt door een heldere vertelstem zonder literaire pretentie en oog voor verbluffend veel sprekende details. Het houdt het midden tussen een typisch ‘coming of age’-verhaal en een grotestadsroman en is een absolute aanrader voor wie de tijdsgeest wil vatten van Nederland in de l…Lees verder

Over Murat Isik

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Arild Vågen

Murat Isik (İzmir, 11 september 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist. Zijn ouders zijn geboren in een dorp in het oosten van Turkije, in een alevitische Zaza-gemeenschap. Ze waren dus geen soennitische moslims, zoals het merendeel van de Turken in Nederland. Het dorp werd verwoest door de aardbeving van augustus 1966. De moeder van Isik, Aynur Tarhan (geboren in 1953), was een van de elf kinderen van haar moeder, van wie er drie in leven bleven. Op haar 13e, na de aardbeving, verhuisde zij met haar ouders naar Izmir.

Isik heeft een oudere zus. Kort na Isiks geboorte kwam het gezin naar Nederland, waar hij opgroeide in de Bijlmermeer (Amsterdam). Tijdens Isiks jeugd was zijn vader atheïst en communist. Zijn vader is overleden in september 2015, op zijn vierenzestigste, vijf maanden nadat hij weer in İzmir was gaan wonen.

Isik studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij in 2001 een half jaar studeerde aan San Francisco State U…Lees verder op Wikipedia