Titel
In hechtenis
Auteur
Nicci French
Vertaler
Eefje Bosch Mechteld Jansen Elise Kuip
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
House of correction
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2020
437 p.
ISBN
9789026343339 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Autoriteit en okselhaar

BOEKENBAL

*****

In quarantaine zitten is geen pretje, maar in hechtenis zitten omdat het leeggebloede lijk van je buurman in je schuur werd gevonden en jij van de moord wordt verdacht, is ook niet alles. Wie dus troost vindt in de gedachte dat het altijd erger kan, moet in lockdowntijden bij Nicci French zijn. In de nieuwe thriller van het schrijverskoppel uit Sufolk wordt een vrouw wakker in de gevangenis en die blijkt met haar dikke stalen deuren, boertige bewakers en in het midden van de nacht gillende medegevangenen vooral ‘ontzettend gevangenisachtig’. Toch lijkt het erop dat de penitentiaire inrichting waarin Nicci Gerrard en Sean French hun onfortuinlijke hoofdpersonage Tabitha droppen, veeleer gebaseerd is op ilms en series over het onderwerp dan op diepgravende research over het Britse gevangeniswezen. Om niet te zeggen dat het literaire echtpaar zich weleens aan een cliché bezondigt. Zelfs de obligate douchescène ontbreekt niet in deze whodunit met …Lees verder

In hechtenis

Eerste zin. Het gegil begon om drie uur ‘s nachts.

Tabitha, die aan een zware depressie lijdt en vaak verward is, is recent naar haar geboortedorp teruggekeerd, in de hoop daar wat verlichting te vinden. Maar dan vindt haar klusjeman in haar tuinhuis het levenloze lichaam van haar buurman Stuart Rees. En voor ze het weet wordt Tabitha door de politie meegevoerd en in voorlopige hechtenis genomen. Zelfs haar advocaat niet gelooft dat ze onschuldig is. Met de hulp van een vrijgelaten celgenote neemt ze vanuit de gevangenis haar verdediging zelf in handen. Terwijl duidelijk wordt hoeveel smerige geheimen Rees wel had, probeert Tabitha grip te krijgen op haar duistere gedachten, haar verwarring en twijfel: heeft ze Rees misschien toch vermoord?

Op het schrijversduo Nicci French kun je altijd weer rekenen. En ook in deze claustrofobische roman, waarin een jonge vrouw louter op basis van wat anderen haar vertellen en met enkel de hulp van haar little grey cells op zoek moet naar de moordenaar, stellen Nicci Gerrard en Sean French …Lees verder

De sociaal onhandige en labiele Tabitha leidt een simpel en teruggetrokken leven, dat hoofdzakelijk bestaat uit werken vanuit huis, zwemmen en wandelen. Ze lijdt aan depressies en is niet gelukkig. Ze is onlangs teruggekeerd naar haar geboortedorp, waar ze een oud opknaphuisje heeft gekocht. Ze heeft bijna geen vrienden. Op een van Tabitha's zwarte dagen vindt klusjesman Andy een lijk in haar schuur. De dode man blijkt haar buurman te zijn, die tevens haar vroegere wiskundekundeleraar was. Toen Tabitha 15 jaar was, heeft hij haar seksueel misbruikt. Iedereen denkt daarom dat Tabitha de dader is en ze belandt in de gevangenis. Ze besluit haar eigen verdediging op zich te nemen in de rechtbank en doet dat op indrukwekkende wijze. Sterke thriller van het beroemde schrijversduo Nicci French.

Alleen zichzelf ter verdediging

De nieuwste van Nicci French heeft een vleugje Agatha Christie en onverwachte ironie.

Jonge vrouw met psychische problemen krijgt last van een engerd, ontvangt geen hulp van de politie en blijkt dan zelf best haar mannetje te staan. Bij dat beproefde recept belandde het auteursechtpaar Nicci French, na een langere serie rond een vaste hoofdpersoon, al eerder. Nu is er dan 'In hechtenis'.

Hoofdpersoon is Tabitha, een jonge vrouw met behoorlijke psychische problemen. Deze heldin wordt niet alleen in de steek gelaten door de politie, maar ook door de advocaat die ze toegewezen krijgt nadat ze wordt beschuldigd van de moord op haar buurman Stuart Rees. Het voorspelt allemaal weinig goeds voor het verhaal en tot overmaat van ramp ligt het taalgebruik van Nicci French opnieuw tegen het cliché aan: haar 'maag draaide zich om' bij het zien van het gevangeniseten.

Haar eigen advocate denkt dat Tabitha inderdaad de moord heeft gepleegd, net als zo ongeveer het hele dorp waar ze pas kort woont. Logisch: Tabitha en Stuart kennen elkaar van vroeger, en al sn…Lees verder

Over Nicci French

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Nicci French is het pseudoniem van het Britse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French, die samen psychologische thrillers schrijven. Ze trouwden in 1990 en hebben samen twee kinderen. Gerrard heeft ook nog twee kinderen uit haar eerste huwelijk.

Biografieën

Nicci Gerrard

Nicci Gerrard (10 juni 1958) groeide op in Worcestershire en studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Oxford. Ze heeft les gegeven in Los Angeles en Londen, begon een tijdschrift voor vrouwen en werd freelance journalist. Ze trouwde en kreeg twee kinderen, maar dit huwelijk hield geen stand. Toen ze weer vrijgezel was, ontmoette ze Sean French. Ze ontmoette hem toen ze werkte voor de New Statesman.

Sean French

Sean French (28 mei 1959) werd geboren in Bristol en studee…Lees verder op Wikipedia