Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Diepdiepblauw : roman

Nikki Dekker (auteur)
+1
Diepdiepblauw : roman
×
Diepdiepblauw : roman Diepdiepblauw : roman

Diepdiepblauw : roman

Genre:
Een jonge vrouw reflecteert op de thema’s liefde en identiteit aan de hand van water en de dieren die onder water leven.
Onderwerp
Liefde, Identiteit, Dieren, Water
Titel
Diepdiepblauw : roman
Auteur
Nikki Dekker 1989-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023 | Andere uitgaven
296 p.
ISBN
9789403120911 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Van vissen en mensen

Schrijfster en radiomaakster Nikki Dekker debuteert met een roman over het gevoelsleven van mensen en waterdieren.

Dat er wel meer vissen zijn in de zee. Iedereen die ooit treurde om een stukgelopen relatie werd weleens met die holle frase getroost, maar wat onze geschubde en ongewervelde vrienden écht met ons liefdesleven te maken hebben, onderzocht Nikki Dekker in een roman die het midden houdt tussen autofictie en essayistiek. Al is essayistiek wellicht een iets te groot woord voor de weetjes over het zeeleven die Dekker afwisselt met een narratief over een jonge vrouw die haar (bi)seksualiteit verkent.

Walvissen organiseren orgieën, clownvissen blijven trouw aan hun anemoon, bij zeepaarden zorgen de mannetjes voor de kinderen en zeenaaktslakken kunnen van geslacht veranderen. Vissentrivia aantrekkelijk formuleren is moeilijker dan het lijkt, maar Dekker beschikt over die heel specifieke gave en zelfs wanneer haar korte lemma's gaan over het verschil tussen 'de straalvinnigen (vissen met botten in hun vinnen) en de kwastvinnigen (waarvan de vinnen alleen uit spieren bestaa…Lees verder

Essayistische roman vol wonderlijke waterweetjes.

Op 8 januari 1493 heeft Christoffer Columbus zeemeerminnen gezien in de zee nabij Haïti. 'Ze zijn niet zo mooi als men beweert want hun gezichten hebben nogal mannelijke trekken.' Het is een van de vele feitjes over de zee, het water en de wonderlijke wezens die daarin te vinden zijn, die Nikki Dekker (1989) opvoert in haar essayistische debuutroman Diepdiepblauw.Tussen de waterweetjes door lezen we over haar jeugd in de jaren negentig (Nokia! Titanic! The Sims!), de verkenning van haar seksualiteit en haar ervaringen met mannen en vrouwen. Haar biseksualiteit roept weerstand en verwarring op, maar een duik onder water biedt soelaas.Want wat blijkt? Zeedieren zijn veel verder op het lhbtiq+-front dan wij mensen. Je hebt dus die masculiene zeemeerminnen, maar ook de anemoonvis die van geslacht kan veranderen, het progressieve mannelijke zeepaardje dat zijn baby's draagt en de hermafrodiete zeenaaktslak. Geen beest zo gek of Dekker herkent er iets van zichzelf in.Projectie, maar…Lees verder

Een originele roman over identiteit, verlangen en water. De auteur onderzoekt wat we van de dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit. In essayistische vorm beschrijft ze het verlangen naar onbekende plekken, naar andere levens en naar water. Geschreven in een heldere en lichtvoetige stijl. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Nikki Dekker is een Nederlandse schrijver. ‘diepdiepblauw’ is haar debuutroman.