Het achtste leven (voor Brilka)

Nino Haratischwili (auteur), Elly Schippers (vertaler), Jantsje Post (vertaler)

Andere formaten:

Besprekingen

Een eeuw van chocola

Ja, ze worden nog wel degelijk geschreven, die grote romans die zowel een land als een tijdperk op papier proberen te vangen. De Georgische Nino Haratischwili schreef er zo een, een klassiek epos over de ondergang van een familie, een cultuur en een leefwereld.

Dat moet een Russische roman zijn, denk je meteen nadat je dit baksteendikke boek in handen hebt gekregen: een familie-epos van bijna 1.300 bladzijden vol liefde, verdriet, gefnuikte idealen en heel veel doodslag. Maar nee dus, want Nino Haratischwili is een in Hamburg wonende Georgische en Het achtste leven (voor Brilka) gaat juist over de manier waarop de Russen haar vaderland een eeuw lang hebben verneukt; een Georgische roman dus.

De geschiedenis is een wandtapijt van verhalen dat je regelmatig moet onderhouden, zegt vertelster Nitsa in het begin van Haratischwili's roman, anders beginnen de motten erin te kweken en vallen er gaten in.

Haar woorden zijn gericht aan het meisje uit de titel, haar twaalf jaar oude nichtje dat tijdens een bezoek aan Amsterdam van het dansgezelschap waar ze deel van uitmaakt de biezen pakt richting Wenen. Ze wil er de rechten op de liedjes van haar overoudtante bemachtigen, schrijft ze in e…Lees verder

Epos over een Georgische familie dat zes generaties en de hele twintigste eeuw omvat. De auteur (1983, Tbilisi) weeft tegen de achtergrond van de geschiedenis van Georgië, en daarmee de Sovjet-Unie, een tapijt waarin diverse familieleden, hun hartstochten, verwachtingen, liefde, geluk, machtshonger, verlies, verdriet en heimwee de rode draden vormen. Ondanks alle dwarsverbanden houdt de schrijfster al die draden vast bijeen en zo blijft deze fascinerende geschiedenis van begin tot eind constant boeiend. Dankzij de frisse, lichte verteltrant zonder clichés verzandt het verhaal niet en krijgt het ondanks de beschreven verschrikkingen nergens een naargeestig karakter. Een boek van flinke omvang dat qua constructie, stijl en inhoud zo goed in elkaar steekt, is uiterst zeldzaam en dan ook nog spannend, meeslepend en leerzaam. Bekroond met diverse literaire prijzen.

Over Nino Haratischwili

Nino Haratischwili (Georgisch: ნინო ხარატიშვილი) (Tbilisi, 1983) is een Georgisch-Duitse theaterregisseuse, toneel- en romanschrijfster, die sinds 2003 woont en werkt in Duitsland, nadat ze in de jaren 1990 daar al enkele jaren woonde. Haratischwili schrijft in zowel Duits als Georgisch.

Na Juja (2010) en Mein sanfter Zwilling (2011), bracht ze in 2014 met Das achte Leben (Für Brilka) haar derde roman uit, die onder meer in het Nederlands vertaald werd.

In 2010 won ze de Adelbert-von-Chamisso-Preis.

In het Nederlands vertaalde werken

  • Haratischwili, N. (2017). Het achtste leven (voor Brilka). (E. Schippers en J. Post, vert.) Amsterdam: Atlas Contact. (Originele Duitstalige uitgave gepubliceerd in 2014)
  • Haratischwili, N. (2019). De kat en de generaal. (E. Schippers en J. Post, vert.) Amersfoort: Meridiaan Uitgevers. (Originele Duitstalige uitgave …Lees verder op Wikipedia