Drie episodes uit het leven van een eenzelvige jongen die voortdurend bezig is situaties en emoties te analyseren
Titel
Opwaaiende zomerjurken
Auteur
Oek De Jong
Verteller
Gijs Scholten van Aschat
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2009
8 cd's
Speelduur
ca. 10 uur
ISBN
9789047606994

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Over Opwaaiende zomerjurken is nagenoeg alles al gezegd en geschreven. Bij de dertigste verjaardag van het verschijnen van dit debuut van Oek de Jong (de eerste druk verscheen in september 1979) is er echter voor gekozen om de roman uit te geven als luisterboek, voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat. Het boek werd 30 jaar geleden heel positief onthaald en ondertussen is het niet meer weg te denken uit de leeslijstjes van middelbare scholen. Een positie die niet onverdeeld positief is, omdat dit een typische roman is die door slechts een beperkt publiek wordt geapprecieerd.

De verhaallijn is bijzonder vaag en daardoor moeilijk te volgen. Het gaat hier dan ook niet om een verhaal, maar over de beleving van het hoofdpersonage Edo in drie episodes. Eerst ontmoeten we Edo tijdens een zomer in de jaren '50, samen met zijn moeder. Hij heeft een probleem met zijn oog, waardoor hij een ooglapje moet dragen. Hij ziet slecht en dat maakt hem heel erg onzeker. Het is tijdens die…Lees verder
Integrale weergave van het bekende romandebuut* van de Nederlandse schrijver (1952). De drie episodes die beschreven worden hebben nauwelijks een plot en er zijn vrij weinig gebeurtenissen. Ze gaan over één persoon, de opgroeiende jongen Edo Mesch, die constant bezig is situaties en emoties te analyseren en daarin erg destructief te werk gaat, al is dat niet zijn bedoeling. Het boek werd afwisselend in de ik- en hij-vorm geschreven, maar handelt over een en dezelfde persoon. Ook verleden en tegenwoordige tijd werden door elkaar gebruikt: niet willekeurig, maar met een zekere ordening. De verhalen lopen niet geheel chronologisch in elkaar over. Een stijl van schrijven die intrigerend en indringend werkt. Deze fascinerende roman wordt voorgelezen door acteur Gijs Scholten van Aschat.