Boek
Nederlands

De nieuwe wereldorde : hoe China sluipenderwijs de macht overneemt

Rob de Wijk (auteur)

De nieuwe wereldorde : hoe China sluipenderwijs de macht overneemt

Analyse van de veranderingen in de internationale orde: de teloorgang van de Westerse dominantie en de snelle opkomst van China als wereldmacht.
Titel
De nieuwe wereldorde : hoe China sluipenderwijs de macht overneemt
Auteur
Rob de Wijk
Taal
Nederlands
Editie
Aangevulde en geactualiseerde editie
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2023
428 p. : ill.
ISBN
9789463822121 (paperback)

Besprekingen

We leven in een overgangsfase van een oude, vertrouwde - door het Westen vormgegeven - internationale orde naar een deels onzekere toekomst. De snelle opkomst van China als wereldmacht illustreert die overgang. Niet langer democratie, vrije markt, internationaal recht en internationale instellingen zullen dominant zijn in de nieuwe orde, maar autoritaire regimes, handelsconflicten, een gebrek aan vrijheid en ontbrekend respect voor mensenrechten. De Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en veelvuldig in de media aanwezig, bouwt zijn analyse op drie thema's. Eerst geeft hij een analyse van de oorzaken van de teloorgang van de bestaande internationale orde, die deels is te wijten aan de vormgevers ervan (de VS onder Trump: protectionisme, handelsoorlog, uitholling van internationale solidariteit). Dan volgt een beschrijving van de snelle economische, militaire en politieke opkomst van China. Tot slot wordt afgesloten met de gevolgen, de mogelijke scenario's en de contouren van ee…Lees verder

Over Rob de Wijk

CC BY 3.0 - Foto van/door HCSS

Rob de Wijk (Dordrecht, 14 augustus 1954) is een Nederlandse geschiedkundige en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken.

Loopbaan

De Wijk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1984 afstudeerde met de doctoraalscriptie Inflexible response? De invloed van de strategische nucleaire pariteit op het kernwapenbeleid. Hiervoor ontving hij de Huizinga-Kaegi-prijs en de Röling-prijs. Hij promoveerde in 1989 op het proefschrift Flexibility in response? Attempts to construct a plausible strategy for NATO, 1959-1989.

De Wijk is vanaf 2007 directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij was tussen 1999 en 2008 hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda. Van 2000 tot 2003 was hij ook directeur van het onderzoekscentrum van het RNMA. De Wijk was van 2000 tot 2013 verbonden aan de va…Lees verder op Wikipedia