Boek
Nederlands

Een betrouwbare vrouw : roman

Robert Goolrick (auteur), Ed van Eeden (vertaler)
Een weduwnaar plaatst een advertentie, op zoek naar een gewone, betrouwbare vrouw, maar hij is op zijn hoede als hij zo een veel jongere ontmoet, die een heel verleden met zich meedraagt.
Onderwerp
Liefde
Titel
Een betrouwbare vrouw : roman
Auteur
Robert Goolrick
Vertaler
Ed van Eeden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A reliable wife
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2010
240 p.
ISBN
9789022552735 (paperback)

Besprekingen

Ralph Truit, een wat oudere, succesvolle zakenman, is zijn teruggetrokken leven beu en plaatst een advertentie. Een van de vrouwen die reageert, is Catherine Land. Na een lange briefwisseling besluit hij haar te laten overkomen naar zijn dorp, dat vernoemd is naar zijn vader. De vrouw die op een ijskoude novemberdag in 1907 uit de trein stapt, is echter allesbehalve betrouwbaar. De valse foto die ze stuurde, is maar een van de vele leugens.

Al snel ontspinnen zich allerlei intriges, waarbij ieder zo zijn eigen fantomen probeert te overwinnen: Ralph wil zijn verloren zoon terug, Catherine probeert haar verleden achter zich te laten.

Een betrouwbare vrouw is de eerste roman van Robert Goolrick, die een verhaal vertelt van aantrekken en afstoten, dat overgoten werd met een historisch sausje. Op het eerste gezicht lijkt de verhaallijn een beetje voorspelbaar, maar hier en daar sluipt er toch een onverwachte wending in. Goolrick brengt het negentiende-eeuwse Verenigde …Lees verder
Robert (58), weduwnaar en seksueel gefrustreerd, plaatst een advertentie, op zoek naar een gewone, betrouwbare vrouw. Hij is op zijn hoede als hij de veel jongere Catherine ontmoet, die een heel verleden meedraagt, wat haar ook motiveert tot deze stap. De Amerikaanse auteur (1948) ontvouwt als verteller hun complexe verwikkelingen stap voor stap, rauw, lyrisch, sensueel en vol dramatische spanning. In de media wordt hij vergeleken met Poe. Het gaat om verwante zielen, in hun wanhopige eenzaamheid gekoppeld, in een affaire die niet is wat het lijkt, en hartverscheurend eindigt. Dit romandebuut speelt in 1907/1908, in het landelijke Wisconsin en in St. Louis van na de World-Expo, vol music halls en opiumkits. Na het opzienbarende "The End of the World as we know it" (2007, niet vertaald), een autobiografie, is dit boek vol geheimen, erotiek, passies en wraak op zijn beurt enthousiast in de media ontvangen. Je kunt je moeilijk van het verhaal losmaken. Paperback, kleine druk.