Het leugenspel

Ruth Ware (auteur), Hanneke van Soest (vertaler)
Titel
Het leugenspel
Auteur
Ruth Ware
Vertaler
Hanneke van Soest
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lying game
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2018
381 p.
ISBN
9789024579617 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het leugenspel

Eerste zin. De Reach is die ochtend breed en rustig.

Een hond vindt een menselijk bot. Zo komt er na jaren een einde aan de zoektocht naar Ambrose, tekenleraar op een meisjesschool in Salten, aan de Zuid-Engelse kust. Zijn dochter Kate stuurt een bericht naar de meisjes met wie ze zeventien jaar geleden een bijzonder intense relatie had: Fatima, Thea en Isa. Met hun vieren vormden ze toen een leugenaarsclub: probeer met zo veel mogelijk overtuiging anderen iets wijs te maken, behalve elkaar. Natuurlijk ging dat fout: de spoken uit het verleden, de verdwenen Ambrose en zijn verjaagde stiefzoon Luc, staan de vrouwen na al die jaren op te wachten in Salten, waar ze destijds uiteindelijk van school werden gestuurd. Nu liegen de vier niet langer voor de lol, maar puur om te overleven.

De Britse Ruth Ware heeft veel gemeen met haar voornaamgenoot Ruth Rendell. Haar derde psychologische thriller is niet opzienbarend spannend, het is wel een verrassend knap verhaal over hoe absoluut gewaande vriendschap en grote liefde altijd venijnig…Lees verder

Vier meiden en een belofte. Ze vormen een pact en spelen het leugenspel, waarbij ze iedereen mogen bedriegen behalve elkaar. Maar wat als een spel begint, heeft serieuze gevolgen: na een schandaal en een verdwijning worden ze van school gestuurd. Ze gaan ieder hun weg, maar die afschuwelijke leugen is nooit ver uit hun geheugen. ‘Ik heb jullie nodig’. Als Isa dit sms’je zeventien jaar later ontvangt, weet ze wat haar te doen staat. Samen met haar baby stapt ze op de trein om haar drie beste vriendinnen te ontmoeten. Als blijkt dat er een lichaam is gevonden en hun leugen daarmee ontrafeld dreigt te worden, moeten ze opnieuw een front vormen. Via Isa’s herinneringen, die in flashbacks voorbij komen, wordt langzaamaan duidelijk wat er vroeger is gebeurd. De spanning in het verhaal wordt vooral veroorzaakt door de immer aanwezige grauwheid en de beklemmende sfeer. Toen was er zon en vrolijkheid; nu is er regen en narigheid. Hun leugenspel heeft voor altijd nare gevolgen. Derde thriller v…Lees verder

Over Ruth Ware

CC BY 3.0 - Foto van/door Librairie Mollat

Ruth Ware (Londen, 26 september 1977), alias voor Ruth Warburton, is een Brits schrijfster van psychologische thrillers. Twee van haar boeken, In a dark, dark wood en The woman in cabine 10, stonden in de top-10-bestsellerslijst van The Sunday Times en The New York Times. Om haar misdaadromans te onderscheiden van haar fictieboeken voor adolescenten, die ze schreef onder haar eigen naam Ruth Warburton, koos ze voor het pseudoniem Ruth Ware.

Biografie

Ruth Ware werd geboren in 1977 en groeide op in het Britse Lewes (East Sussex). Ze studeerde Engels aan de Universiteit van Manchester, waar ze gefascineerd raakte door Oud- en Middelengelse teksten. Vooraleer ze aan haar schrijverscarrière begon, werkte ze als serveerster, boekenverkoopster en publiciste. Ze verbleef een tijd in Parijs (Frankrijk), waar ze Engels als vreemde taal doceerde. Ware woont in de buurt van Brighton.

Lees verder op Wikipedia