Luisterboek
Nederlands

Op reis in het scriptorium

Stef De Paepe (regisseur), Paul Auster (naar het werk van), Kreng (muziek)
Een oude man is zijn geheugen kwijt en wordt stap voor stap met zijn verleden geconfronteerd
Titel
Op reis in het scriptorium / regie en bewerking Stef De Paepe
Regisseur
Stef De Paepe
Naar het werk van
Paul Auster
Muziek
Kreng
Uitvoerder
Dirk Van Dijck  (stem) Geert Van Rampelberg  (stem) Katelijne Damen  (stem) Chiel Van Berkel  (stem) Gène Bervoets  (stem) Adriaan Van den Hoof  (stem) Johan Van Assche  (stem) Pepijn Caudron  (stem) Arno Van Mechelen  (stem) Els Dottermans  (stem)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Travels in the scriptorium
Uitgever
Antwerpen: Het Geluidshuis, 2010
1 cd + dvd-video + tekstboekje
Speelduur
78 min.
Aantekening
Bewerking van de gelijknamige roman van Paul Auster Audiofilm
ISBN
9789079040056

Besprekingen

De structuur en het karakter van de oorspronkelijke roman* (2006) van de Amerikaan Paul Auster (1947) sluiten naadloos aan bij het idee de hoorspelversie behalve in stereo ook in Dolby Digital Surround 5.1 op te nemen. Met het geluid uit vijf omringende boxen zit je midden in het verhaal. De verschillende perspectieven van waaruit het verhaal zich afspeelt, die van de schrijver, die van de hoofdpersoon met zijn hersenspinsels en overige personen komen met dit ruimtelijke effect goed tot zijn recht en voegen samen met de muziek en geluidseffecten iets toe aan de emotionele beleving. En misschien dat hiermee de kritiek op de roman wat wordt weggenomen, namelijk dat deze de lezer niet echt raakt. Alles speelt zich af in één kamer, in de ogen van de hoofdpersoon een gevangenis. Vergeefs probeert hij te achterhalen waarom hij daar zit, via figuren, die hem bezoeken en die hem zowel goed als slecht gezind zijn, via het lezen van een manuscript. Bekende Vlaamse acteurs dragen het hoorspel op…Lees verder

Over Stef De Paepe

Stef De Paepe is een Belgische theaterdirecteur en -regisseur, acteur, toneelschrijver en scenarist voor televisie en hoorspelen. Van 2007 tot 2010 was hij artistiek leider van de audiofilms, hoorspelen voor volwassenen, van Het Geluidshuis. Sinds 2013 is hij artistiek en algemeen directeur van beeldsmederij DE MAAN in Mechelen, dat hij van een klein figurentheater uitbouwde tot een middelgroot multimediaal kunstenhuis voor kinderen en jongeren. Hij doceert ook aan het RITCS, school of arts in Brussel.

Filmografie

Film

  • Ad fundum (film) - Chris Van Damme (1993)
  • Une vie de chat (2010) - stemmenregie Vlaamse versie
  • Terra Nova (CREW) - professor

Audiofilm

  • Het Geluidshuis: Audiofilms voor volwassenen - bewerking, regie, stemacteur

Televisie