Boek
Nederlands

Achtergelaten

Susanne Koster (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Jonka moet van tehuis naar tehuis en het langverwachte verblijf bij het nieuwe gezin van haar vader mislukt ook al snel. Jonka verdringt alles in haar hoofd, maar wordt steeds weerbaarder. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Achtergelaten
Auteur
Susanne Koster
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2018
290 p.
ISBN
9789044832013 (hardback)

Besprekingen

Jonka is pas 9 jaar als ze door haar gewelddadige stiefvader het huis wordt uitgezet en in een kindertehuis terechtkomt. Dat is het begin van een reeks omzwervingen waarbij Jonka van het ene adres naar het andere gaat. Ze heeft het gevoel dat ze in de steek gelaten is. Haar moeder heeft alles gewoon laten gebeuren en ook van haar vader krijgt ze geen steun. Zal ze in staat zijn zich los te maken van haar familie zodat ze een eigen leven op kan bouwen? Op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal, eerder verschenen in 2011, nu herzien (Jonka wordt niet meer zwanger) en verschenen als tweede deel van de 'Oneindigheidstrilogie'*. Veel drama in dit deel, dat daardoor niet altijd even geloofwaardig overkomt. Aangrijpende beschrijvingen van de mishandelingen. Het slot is redelijk aanvaardbaar. Achterin informatie voor slachtoffers. Nieuw sfeervol omslag. Vanaf ca. 13 jaar.

Achtergelaten

Wanneer Jonka door haar moeder afgezet wordt in een tehuis stort haar wereld in mekaar. Waarom laat haar moeder haar zomaar achter? Zo ziek is ze toch niet. Jonka weet dat het haar stiefvader is die haar uit huis wil. Hij beweert dat ze het haar moeder moeilijk maakt. Maar niets is minder waar. Jonka probeert altijd zo stil als een muisje weg te kruipen. Maar haar stiefvader vindt steeds een nieuwe reden om haar in elkaar te slaan. Hij wil haar niet meer zien en zal haar en mama vermoorden als ze een woord durft te zeggen. Jonka zal niemand iets vertellen en wil niemand tot last zijn. Ze houdt veel van haar moeder, maar waarom komt ze dan nooit op bezoek? Na een tijd probeert ze contact op te nemen met haar echte vader. Die is hertrouwd met een alcoholiste. Nog meer problemen. Jonka beseft dat ze er alleen voor staat en zich los moet maken van iedereen waar ze om geeft. Ze zal haar eigen leven leiden...
Het verhaal van Jonka is zeker niet vergezocht. Het beschrijft goed wat kind…Lees verder

Over Susanne Koster

Susanne Koster (Scheveningen, 23 november 1957) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur.

Biografie

Koster begon al op jonge leeftijd met schrijven. In 1992 stuurde ze een manuscript naar diverse uitgeverijen. Uitgeverij Sjaloom reageerde positief, maar raadde Koster wel aan een literaire workshop te volgen. Kort hierop werd haar eerste verhaal gepubliceerd in een debutantenbundel. In 1995 volgde haar eerste jeugdroman Zwarte lieveling.

Naast haar werk als auteur heeft Koster lange tijd als stagecoördinator bij de Hogeschool van Amsterdam gewerkt. Sinds enkele jaren is zij echter fulltime schrijfster.

Bibliografie

Realistische romans

  • 2023 Willewete+ Dansen (Uitgeverij Clavis)
  • 2020 Alles voor jou (Uitgeverij Clavis)
  • 2018 De Oneindigheidstrilogie 3 - Een gedroomd einde (Uitgeverij Clavis)
  • Lees verder op Wikipedia