Titel
Haar naam was Sarah
Auteur
Tatiana de Rosnay
Vertaler
Monique Eggermont Kitty Pouwels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sarah's key
Uitgever
Amsterdam: Artemis, 2008
335 p.
ISBN
9789047200796

Andere formaten:

Besprekingen

Dit boek keert terug in de tijd naar 16 juli 1942. De Sarah uit de titel is tien jaar oud. Wanneer de Franse politie voor de deur staat, sluit ze haar kleine broertje Michel in een kast op. Zelf wordt ze samen met haar moeder en duizenden andere Joden opgepakt en naar de Vélodrome d'Hiver in Parijs gebracht, in afwachting van hun deportatie. Sarah heeft de kleine Michel beloofd om zo snel mogelijk terug te komen om hem te bevrijden, maar ze wordt tot haar grote wanhoop met haar ouders op transport gesteld en steeds verder weggevoerd.
De razzia van de Vel d'Hiv is een zwarte bladzijde in de Franse geschiedenis gebleven, waarover ook jaren na de oorlog liever niet gepraat wordt. Parallel met het verhaal van Sarah vertelt de auteur de geschiedenis van Julia Jarmond. Zij is een Amerikaanse die gehuwd is met een Fransman en al jaren in Parijs leeft. Julia is journaliste en krijgt de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Dat de verhalen van Sarah en Julia met elkaar vervlo…Lees verder
In de nacht van 16 juli 1942 wordt de 10-jarige Sarah met haar ouders opgepakt en naar het Velodrome d'Hiver in Parijs gebracht. Zij heeft ongezien haar kleine broertje in een kast verstopt en belooft hem later te bevrijden, maar Sarah wordt weggevoerd en ziet hem nooit meer terug. Zestig jaar later moet een Amerikaanse journaliste in Parijs een artikel schrijven over die gebeurtenis. Zij zoekt in archieven naar de ware toedracht en ontdekt een geheim van haar schoonfamilie. Ondanks het advies zich daar niet mee te bemoeien, probeert de journaliste het spoor van Sarah te volgen. De twee verhaallijnen worden beurtelings beschreven en vooral de ervaringen van Sarah geven de lezer een onthutsend beeld van de wreedheden rondom de deportatie. Een prachtig verteld en vertaald, aangrijpend verhaal met een dramatische ontknoping. Kleine druk.

Over Tatiana de Rosnay

CC BY 3.0 - Foto van/door François Collard

Tatiana de Rosnay (Neuilly-sur-Seine, 28 september 1961) is een Frans journalist en schrijfster van romans. Ze heeft een Franse vader en een Britse moeder. Haar bestseller Haar naam was Sarah verkocht meer dan drie miljoen stuks in Frankrijk en bijna twee miljoen daarbuiten. In 2010 werd het boek verfilmd.

Boeken

Tatiana de Rosnay heeft zowel Franstalige als Engelstalige boeken geschreven. In het Nederlands vertaalde werken zijn:

  • Het appartement, vert. uit het Frans (Le voisin, 2000) door Noor Koch, 2012. ISBN 9789047202905
  • Overspel, vert. uit het Frans (Spirales, 2004) door Martine Woudt, 2014. ISBN 9789047204572
  • Haar naam was Sarah, vert. uit het Engels (Sarah's key, 2006) door Monique Eggermont en Kitty Pouwels, 2007. ISBN 9789047200796. Ook verschenen in het Frans, onder de titel: Elle s'appelait Sarah. Dit boek is verfilmd in 2010.
  • Lees verder op Wikipedia