Dvd
Nederlands
Johannes, Nella Della en hun vader raken verzeild in een spannend avontuur als het piepkleine mannetje Wiplala hen in heel kleine mensjes tinkelt. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kabouters, Magie
Kijkwijzer
Vanaf 6 jaarVanaf 6 jaar
Titel
Wiplala
Regisseur
Tim Oliehoek
Scenarist
Tamara Bos
Naar het werk van
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Componist
André Dziezuk
Acteur
Géza Weisz Sasha Mylanus Kee Ketelaar Peter Paul Muller
Taal
Nederlands
Uitgever
In The Air, © 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
100 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
8718868087218
mooov

Besprekingen

De avonturenfilm 'Wiplala' is de eerste familiefilm van Tim Oliehoek (Vet hard; Spionnen van Oranje). Het scenario is van Tamara Bos, die voor de vierde keer een boek van Annie M.G. Schmidt bewerkte. Wiplala (Géza Weisz) is een mannetje van zo'n 10 cm dat zijn eigen land moet verlaten omdat hij niet goed kan tinkelen (toveren). Hij komt terecht bij de familie Blom in Amsterdam: de verstrooide en hardwerkende vader Blom (Peter Paul Muller), de negenjarige verlegen Johannes en zijn elfjarige zus, de pitttige Nella Della. Wiplala tovert per ongeluk de hele familie klein, waarna ze samen spannende avonturen beleven. Het verhaal uit 1957 is geactualiseerd, ook bevat de film meer actie en een sterkere dramatische lijn dan het boek. Jann Ruyters (Trouw 20-11-'14) geeft 4 sterren. Zij ziet 'soms haperende acteursregie', maar ook 'geslaagde actiescènes' en vervolgt 'Daar staat tegenover dat Schmidts 'Wiplala' als avontuur ontroerend en niet te versmaden is. Welk kind wil nu niet mee met zo'n i…Lees verder

Over Tim Oliehoek

Tim Oliehoek (Stompwijk, 27 februari 1979) is een Nederlands film- en televisieregisseur.

Loopbaan

Op zijn achttiende kwam hij in de publiciteit door de amateurfilm Buy or Die, die tweeëneenhalf uur duurt. Door deze film werd hij aangenomen op de Nederlandse Film en Televisie Academie. Voor zijn afstuderen in 2001 maakte hij de film Isabelle. Het verhaal van de film is naar het boek van Tessa de Loo. De film kreeg een nominatie voor een Tuschinski Film Award en won de Student Award op het USA Film Festival.

Ook zijn andere studentenfilm leverde een nominatie op, dit voor de Amerikaanse studenten-Oscar. Na zijn afstuderen belandde hij in reclamewereld. Daar regisseerde hij diverse reclamespots.

De eerste lange film die hij regisseerde is 15.35: Spoor 1, een telefilm die op de nominatielijst voor de Prix D'Italie stond. Oliehoek deed de cameraregie en werkte samen me…Lees verder op Wikipedia