Boek
Nederlands

Lekker ziek

Tine Mortier (auteur), Ann De Bode (illustrator)
+1
Lekker ziek
×
Lekker ziek Lekker ziek
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Lekker ziek
Auteur
Tine Mortier
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
32 p. : ill.
ISBN
9789058388353 (hardback)

Besprekingen

Na De luie stoel en Heksen en monsters is Lekker ziek het derde leesboekje van Tine Mortier met de tweeling Bas en Babien in de hoofdrol. Opnieuw kiest ze voor een herkenbaar verhaal dat aansluit bij de leefwereld van de zesjarige lezer. Babien en Bas moeten naar school, maar Babien staat op met pijn. Zelfs in het puntje van haar neus doet het pijn. Babien heeft een bobbel, meerdere bobbels zelfs. Mama schrikt zich een bult en haalt de dokter erbij. Als de leuke dokter met rode krullen langskomt, is broer Bas jaloers en wil hij het liefst ook bobbels. 
Mortier deelt het eenvoudig verhaaltje op in twaalf eenheden met een kort titeltje zodat de prille lezer de hele hap niet ineens moet verwerken. Binnen de avi-conventies weet ze vinnig te schrijven. Zo vinden we al voorzichtig enkele korte bijzinnen terug in het verhaal en heel sporadisch her en der een drielettergrepig woord. Toch klinkt het geheel nergens stroef of vreemd.
Maar waar het eerste Bas en Bab…Lees verder
Als Babien (7) wakker wordt, heeft ze overal pijn en jeuk. De dokter komt haar onderzoeken en vertelt dat ze waterpokken heeft (in het verhaal 'windpokken' genoemd). Haar tweelingbroer Bas wil ook onderzocht worden, want hij vindt de dokter heel lief. Maar helaas, hij moet gewoon naar school. Dit derde* eerste leesboekje over Babien en Bas bevat een herkenbaar verhaal over ziek zijn. De tekst is goed afgestemd op beginnende lezers, met korte zinnen, veel herhaling van woorden en zinsdelen en een ruime bladspiegel, AVI-E3. Met veel illustraties die het verhaal ondersteunen. Er worden af en toe Vlaamse woorden gebruikt die voor Nederlandse kinderen onbekend zijn, maar deze zijn goed te begrijpen vanuit de context. Soms worden woorden in de tekening herhaald. Het zijn vooral de illustraties en de vormgeving die het boek bijzonder maken. Grappige, collageachtige techniek van (bewerkte) foto’s, illustraties en patronen. Wel jammer dat voor Bas en Babien vaak dezelfde foto is gebruikt. Vana…Lees verder

Lekker ziek

Bas en Babien zijn een tweeling. Als Babien op een ochtend wakker wordt, voelt ze zich niet zo lekker. Ze heeft overal jeuk en alles doet pijn. Aan de ontbijttafel ziet Bas dat zijn zusje overal bobbels krijgt … Mama belt de dokter, die beslist dat Babien niet naar school mag: ze heeft windpokken. Bas vindt het niet eerlijk dat zus mag thuisblijven en hij naar school moet. “Ik hoop dat ik ook bobbels krijg”, zegt hij.
Een verhaal uit de reeks 'Bas en Babien'. Het thema is heel herkenbaar voor de jonge lezertjes. De zinnen zijn kort en duidelijk en er staat niet teveel tekst op de pagina’s. Het boek is geïllustreerd met leuke tekeningen, aangevuld met collages. Vooral de grote, sprekende ogen van de verschillende personages vallen op.

Over Tine Mortier

Tine Mortier (Waregem, 15 december 1970) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Mortier groeide op in Avelgem en studeerde vertaler Engels-Nederlands-Spaans aan de Mercator Hogeschool in Gent. Via een uitwisselingsproject studeerde ze een jaar in Madrid, waar ze verliefd werd op de Spaanse zon. In 1996 leerde ze haar man kennen tijdens een reis naar Ecuador en vijf jaar later trokken ze met hem en hun twee zoontjes opnieuw naar Ecuador, waar ze Engelse les ging geven.

Werk

Mortier debuteerde in 2005 met Zoeperman, een prentenboek over een kleine held die de wereld en vooral zijn buurmeisje wil redden. Haar debuut ontstond uit een moment van verveling en ze zocht inspiratie in de avonturen van haar zoontje. Ze schrijft naast kinderboeken ook kortverhalen voor onder meer Boekieboekie en Het Blad van Vos en Haas. Daarnaast geeft ze ook schrijfcursussen en schrijft ze recensies …Lees verder op Wikipedia