Boek
Nederlands

Zeevonk

Wendy Huyghe (auteur)
+1
Zeevonk
×
Zeevonk Zeevonk
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De vader van Lena komt om het leven bij een schipbreuk in een stormachtige nacht. Tijdens de begrafenis ziet Lena een vreemde zwarte schim in het water, maar niemand gelooft haar. Samen met Vincent gaat ze op zoek naar dit mysterieuze zeewezen — en naar de ware toedracht van de dood van haar vader. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Zeevonk
Auteur
Wendy Huyghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2023 | Andere uitgaven
169 p.
ISBN
9789464019513 (paperback)

Besprekingen

Een psychologische jeugdroman over het leven aan zee, rouw en een geheimzinnige zoektocht. Op een stormachtige nacht vergaat de vissersboot van Lena’s vader Antoine, waarbij hij en zijn twee bemanningsleden om het leven komen. Op begrafenis wordt gefluisterd dat het allemaal de schuld is van die roekeloze Antoine, maar Lena gelooft er niets van. Wanneer de begrafenisboot wordt opgeschrikt door een felle schok, ziet ze nog net een vreemde zwarte schim onder de boot verdwijnen. Met Vincent, een veertienjarige jongen in een slungelachtig octopuspak en een fascinatie voor het zeeleven, gaat Lena op zoek naar het zeewezen dat ze gezien heeft – en naar de ware toedracht van de dood van haar vader. ‘Zeevonk’ is beeldend en soepel geschreven, met Vlaams taalgebruik. Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.Wendy Huyghe is een Belgische auteur en scenarioschrijver. ‘Zeevonk' is haar debuut voor jongeren. Het idee bedacht ze samen met haar broer, regisseur Domien Huyghe.

Zeevonk

Samen met twee bemanningsleden vergaat de vissersboot van Lena's vader. Antoine Blomme. Gepokt en gemazzeld in Oostende en zeer populair. Maar na zijn dood wordt gefluisterd dat Toine – zoals hij wordt genoemd in de volksmond – niet voorzichtig genoeg was omdat er gevaarlijk weer voorspeld was en hij toch uitvoer. Dat treft het rouwende gezin dat hij achterlaat zeer diep. Lena die haar vader verafgode gaat op onderzoek uit. Want was er niet bij het as verstrooien in zee een donkere schim onder water die de boot hevig  deed schommelen? Samen met een jongen, die verkleed loopt in een octopuspak om reclame te maken voor een bezoek aan een nieuw museum, gaat ze op onderzoek uit. Een rouwproces verpakt in een avonturenverhaal. Het hoofdpersonage Lena – die het verhaal vertelt – heeft nog een grotere broer en een kleine zus. Maar aan thuis zitten heeft ze geen boodschap want ze geloven niet als ze zegt dat er iets vreemds gebeurd is op zee. Daarom koelt ze haar woede o…Lees verder

Over Wendy Huyghe

Wendy Huyghe (29 maart 1979) is een Belgisch schrijver en scenarist en voormalig televisiepresentator.

Huyghe startte als journalist en columnist bij Het Nieuwsblad, waarna ze in 2006 de overstap maakte naar de televisiezender TMF. Vanaf haar begin bij TMF vormde ze een presentatieduo met Sofie Engelen. Aanvankelijk maakten ze alleen losse reportages, maar begin 2007 werden de twee volwaardige TMF-vj's (presentatoren) en kregen ze hun eerste eigen programma, Comité P(arty).

Op 8 september 2007 verscheen het boek Kleine vonk, groot vuur. Hierin tekende Huyghe het verhaal van ALF-militante Anja Hermans op. Hermans stak eind jaren negentig een groot aantal fastfoodrestaurants in brand.

Vanaf 29 februari 2008 was Huyghe zes weken lang te zien in het VTM-programma Alles Moet Weg, als copresentatrice naast Koen Wauters.

Ze combineerde haar televisiewerk tevens met een baan als lerares Nederlands.

In 2009 vertrok ze bi…Lees verder op Wikipedia