Een man blikt terug op het huwelijk van zijn dochter
Extra onderwerp
luisterboeken
Titel
Tsjip
Auteur
Willem Elsschot
Verteller
Gijs Scholten van Aschat
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Gijs Scholten van Aschat leest Willem Elsschot
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2008
2 cd's
Speelduur
ca. 2 uur en 30 min.
ISBN
9789047605409

Besprekingen

Willem Elsschot staat garant voor de schitterende beschrijving van het menselijk tekort, verpakt in wereldvreemde of megalomane ideeën. In de autobiografische novelle Tsjip* (1934) beschrijft Elsschot op zijn licht ironische wijze hoe vader Laarmans reageert als zijn dochter Adele verliefd wordt op een Poolse student. Acteur Gijs Scholten van Aschat heeft de juiste stem om dit amusante en spannende verhaal te vertellen. Op rustige wijze leest hij voor hoe de familie Laarmans Coquilles Saint Jacques genieten in Oostende. Het verhaal is eenvoudig maar met zorg verteld en in die lijn heeft Scholten van Aschat zich van zijn taak gekweten.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Belgische romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kree…Lees verder op Wikipedia