Vlinderslag : van vluchteling tot olympisch zwemster

Yusra Mardini (auteur), Josie Le Blond (medewerker), Elise Kuip (vertaler)
+1
Vlinderslag : van vluchteling tot olympisch zwemster
×
Vlinderslag : van vluchteling tot olympisch zwemster Vlinderslag : van vluchteling tot olympisch zwemster

Vlinderslag : van vluchteling tot olympisch zwemster

Genre:
Titel
Vlinderslag : van vluchteling tot olympisch zwemster / Yusra Mardini ; met Josie Le Blond
Auteur
Yusra Mardini 1998-
Medewerker
Josie Le Blond
Vertaler
Elise Kuip
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Butterfly : from refugee to olympian, my story of rescue, hope and triumph
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
308 p., [8] p. foto's
ISBN
9789026341755 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

In 2015 maakt de oorlog in Syrië het leven in Damascus steeds moeilijker en gevaarlijker. Yusra Mardini (1998, ik-figuur) en haar zus Sarah besluiten alles achter te laten te vluchten van Syrië naar Duitsland. Als tussen Turkije en Griekenland de buitenboordmotor van hun rubberboot uitvalt, springen de meisjes in zee en trekken ze al zwemmend de boot voort om het leven van de mensen in de boot te redden. Ze overleven en moeten dan met de hulp van mensensmokkelaars van Griekenland via het vijandige Hongarije naar Duitsland zien te komen. Een bloedstollende reis ontvouwt zich, waarbij ze vrienden maken en oplichters tegenkomen. In Duitsland gaat Yusra weer trainen en wordt ze geselecteerd voor de Olympische Spelen van 2016. Als lid van het ROT, het Refugee Olympic Athletes Team, en vanwege haar opmerkelijke reisverhaal ontwikkelt Yusra zich tot de stem en het gezicht van de vluchtelingen. In deze autobiografie vertelt Yusra haar aangrijpende levensverhaal en probeert ze begrip te kweken…Lees verder

Over Yusra Mardini

CC BY 3.0 - Foto van/door United Nations

Yusra Mardini (Arabisch: يسرى مارديني; Damascus, 5 maart 1998 is een Syrisch voormalig topzwemster en vluchteling van de Syrische Burgeroorlog. In 2016 nam ze onder de olympische vlag en als lid van het Olympisch vluchtelingenteam deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar werd ze eerste in haar serie bij de 100 meter vlinderslag. Op 27 april 2017 werd ze benoemd tot UNHCR-goodwillambassadeur. Ook nam ze als lid van het Olympisch vluchtelingenteam deel aan de Olympische Spelen in Tokio.

In mei 2018 werd haar autobiografie Vlinderslag: Van vluchteling tot olympisch zwemster gepubliceerd. In november 2022 kwam de Netflix-film The Swimmers uit, die gebaseerd is op Mardini's levensverhaal. De rol van Mardini wordt vertolkt door Frans-Libanese actrice Nathalie Issa.