IBL

Met Interbibliothecair Leenverkeer of IBL kan je een boek of ander materiaal dat niet aanwezig is in onze bib laten overkomen uit een andere bibliotheek.

Geen enkele bib kan alle boeken, cd’s, dvd’s, ... aankopen en bewaren. Daarom bestaat het Interbibliothecair leenverkeer of IBL. Wil je een boek, cd, dvd of ander materiaal lenen dat niet aanwezig is in onze bib, dan kan je dit aanvragen in een andere bibliotheek.

Het boek wordt met de post naar ons verstuurd (reken hiervoor toch minimum 1 week - afhankelijk van de levering door de post, kan het tot 2 weken duren). Je kan het boek dan afhalen en lenen met je lidkaart van bib Tienen.

Opgelet: IBL kan enkel voor materialen die ouder zijn dan 1 jaar. De kostprijs per IBL-aanvraag is 3 euro

Vooraleer je een IBL aanvraagt, overweeg je best even de andere mogelijkheden, want het kan ook anders én goedkoper!


1. E-boek via cloudLibrary

Misschien bestaat er een e-boekversie van het boek dat je graag had aangevraagd uit een andere bib. Via cloudLibrary kan je gratis e-boeken lenen via Mijn Bibliotheek en lezen op een toestel naar keuze (computer, tablet, smartphone, e-reader). Meer info.
 

2. Slim Netwerk

Kijk of het boek aanwezig is in een andere bib van het Slim Netwerk. Met een geldig lidmaatschap kan je je gratis lid maken in deze bib en het boek daar zelf gaan lenen. De dichtstbijzijnde SLIM Netwerkbibliotheken zijn Hoegaarden, Boutersem, Glabbeek, Linter, Landen,...


3. Aankoopsuggestie

Je kan ook altijd een aankoopsuggestie doen. Zeker voor recente materialen jonger dan 1 jaar is dit een optie, aangezien deze niet via IBL aangevraagd kunnen worden. Dit duurt wel iets langer, want het boek moet eerst besteld en verwerkt worden vooraleer je het kan komen lenen. Als je tijd hebt om op het boek te wachten, is dit zeker een duurzame optie. De bibliotheek zelf beslist uiteraard of het boek al dan niet binnen haar collectie past en of het aangekocht zal worden. Hoe doe ik een aankoopsuggestie?


4. Toch via IBL

Een IBL aanvragen doe je eenvoudig zelf via onze catalogus. Lees hieronder hoe je dit doet.
 

Hoe vraag ik een IBL aan?

 • Zoek het boek (of ander materiaal) eerst op in onze catalogus. Afhankelijk van je zoekterm, krijg je de melding 'Geen resultaten in deze bibliotheek'.
   
 • Onder het gele blokje 'In andere bibliotheken' klik je nu op het boek:
   
  IBL_stap1
   
 • Een nieuw venster wordt geopend. Klik rechts naast het boek op 'zoek bibliotheek'.
   
 • 1. Bij 'Zoeken in de buurt van' vul je 'Tienen' in. 2. Klik vervolgens rechts op 'Zoek bibliotheken'. 3. Er verschijnt nu een blauwe knop 'Laat een exemplaar brengen (3 euro)'. Als deze knop niet verschijnt, is IBL voor dit exemplaar niet mogelijk! (Bijvoorbeeld omdat het boek jonger is dan 1 jaar.)
   
  IBL_stap2
   
 • Nu zal je gevraagd worden om aan te melden met je Mijn Bibliotheek-profiel. Vul je gegevens in.
   
 • Kies eerst eventueel het juiste lidmaatschap (enkel indien meerdere bibkaarten gekoppeld zijn aan je profiel). Bevestig daarna de reservatie met de blauwe knop onderaan:
   
  IBL_stap3

   
 • Je krijgt een eerste e-mail vanaf het moment dat je IBL in behandeling is door een bibliotheek. Wanneer de IBL toegekomen is in onze bib, krijg je nog een e-mail om te melden dat het boek klaarstaat voor afhalen. Wanneer je aanvraag na 9 dagen door geen enkele bib kan verwerkt worden en er dus geen exemplaar beschikbaar is om te leveren, krijg je hiervan ook een e-mail.